Duurzaam, razendsnel en in landelijke stijl: start nieuwbouw van 24 woningen in Siddeburen voor Lefier

Gepubliceerd op 17 mei 2021

Duurzaam, razendsnel en in landelijke stijl: start nieuwbouw van 24 woningen in Siddeburen voor Lefier

Het lijkt een onmogelijke combinatie: aardbevingsbestendige, duurzame huurwoningen bouwen met een landelijk karakter. En dat ook nog eens binnen een paar maanden tijd. In de Weerterij in Siddeburen laten Lefier en Bouwgroep Dijkstra Draisma zien dat dit kan. De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw starten medio mei. Half augustus start de bouw en de eerste woningen worden al in november dit jaar opgeleverd. 

Landelijk

Pieter Witzenburg, directeur vastgoed Lefier: “We zijn erg blij dat we eindelijk huurwoningen kunnen bouwen op deze al jaren braakliggende locatie. We bouwen aardbevingsbestendige, gasloze woningen met een vriendelijk en landelijk karakter. Hierdoor zijn deze 24 duurzame en betaalbare woningen een prachtige uitbreiding voor het dorp Siddeburen. De lage gootlijnen, ramen met roeden (latten die het raamoppervlak verdelen in kleine ramen) en diepgroene houten vlakken op de kopgevels geven de woningen het karakter dat past bij Siddeburen. Uniek is bovendien de bouwtijd, want dit jaar al zijn de eerste woningen klaar.”

Droogstapelsysteem

Dé methode voor snelle realisatie is het bouwen met industrieel geproduceerde gevels en daken uit de eigen fabriek. Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma legt uit: “Bij de bouw van deze 24 huurwoningen maken wij gebruik van ons zogenaamde droogstapelsysteem (DSS). De woningen worden in grote delen vanaf onze fabriek aangeleverd. Doordat we het hele proces vooraf voorbereiden, kunnen we hoge kwaliteit en snelheid garanderen. Op locatie monteren we de woningen volledig droog en binnen zeer korte tijd. Deze methode wordt hier voor het eerst toegepast bij aardbevingsbestendige bouw. Een primeur voor Lefier en voor ons, waar we trots op zijn.”

Energiezuinig en aardbevingsbestendig

De 24 woningen, verdeeld over zes blokken van vier, zijn levensloopbestendig. Er zijn een slaapkamer en badkamer op de begane grond en twee slaapkamers op de verdieping. Dat maakt de woningen geschikt voor jong en oud. De huurprijs blijft bovendien onder de huurtoeslaggrens, waardoor ze voor iedereen betaalbaar zijn.

 

De woningen worden aardbevingsbestendig gebouwd en zijn nul-op-de-meter-woningen (NOM). Dit betekent dat er geen gasaansluiting is, maar wel uitstekende isolatie. Bij gemiddeld woongedrag wordt door de zonnepanelen voldoende energie opgewekt voor verwarming en elektriciteitsvoorziening.