"Duurzaam, of toch niet?" Bouwblog Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 14 juni 2017

"Duurzaam, of toch niet?" Bouwblog Biense Dijkstra

Online en offline kom je wel eens publicaties tegen met het woord ‘duurzaam’ erin, waarmee nieuwbouwwoningen te koop worden aangeboden. Professioneel opgezette media, waarbij particulieren de indruk krijgen dat ze met partijen te maken hebben die weten waar ze over praten. Hierbij verwachten ze een prachtig duurzaam product te krijgen. Nu wil ik niet de indruk wekken dat dit louche bedrijven zijn. Integendeel, het zijn vaak bedrijven die goed bekend staan, maar het gaat vooral om het gebruik van het woord ‘duurzaam’.

 

Laatst kwam ik wederom een dergelijke website tegen en bij deze viel ik bijna van mijn stoel. Uit de specificaties bleek dat ze ordinaire ‘bouwbesluit’-woningen bouwen met optioneel waarschijnlijk acht zonnepanelen en een douche wtw. Allemachtig, wat een onzin om deze woningen te verkopen als ‘duurzame woningen’ dacht ik.

DUURZAAMHEID EN MINIMAAL BOUWBESLUIT

Het komt regelmatig voor dat bedrijven ‘duurzaamheid’ verkopen en ‘minimaal bouwbesluit’ leveren. De klant denkt door de uitgekiende marketing dat hij een fantastisch duurzaam product heeft gekocht en merkt er niks van, zolang de gasprijs laag blijft en dat hoog calorische spul nog steeds beschikbaar is. Bovendien ben ik erg benieuwd of die beloofde EPC gehaald gaat worden, want de QV 10 zal voor deze partijen nog een grotere uitdaging zijn dan ze zelf vermoeden. Als deze niet gehaald wordt, krijgt de architect de schuld het fout getekend te hebben of heeft de onderaannemer niet goed opgelet. Maar ach wat maakt het uit, twee zonnepanelen erbij en ook dat is weer opgelost.

 

Onze branche heeft nog een lange weg te gaan. Ik verwijt niemand om aan het bouwbesluit te voldoen, dit doen we zelf ook wanneer de markt er om vraagt, maar om dit als duurzaam te verkopen? De enige correcte weg richting duurzaamheid is door echte duurzame producten aan te bieden met prestatiegarantie. Besef wat je verkoopt, waar het aan moet voldoen en, zoals één van onze ketenpartners laatst zei: “gooi die keuringsrapporten van de individuele onderdelen maar in de open haard”. Het gaat om de echt meetbare resultaten en de meest innovatieve systemen. Gemeten in de praktijk en - vooral als het geen standaard product betreft - goed gemonitord op feitelijke prestatie. En ja, dan schaam ik me voor de onzin waarmee duurzaamheid wordt verkocht aan onwetende particulieren die slachtoffer worden van deze omzetdrift.

ZWARE OPLEIDING

Mijn neef is piloot en hij en zijn collega’s hebben een loodzware opleiding achter de rug en worden maandelijks getraind. Zijn minimale score op alle onderdelen moest 90 van de 100 procent zijn. Hij scoorde de laatste keer 95,7 procent. De verklaring voor deze zware opleiding is vrij simpel: als jij bij hem achterin stapt, wil je toch zeker weten dat je veilig opstijgt en landt, dat hij voldoende brandstof bij zich heeft en dat hij eventuele problemen die zich voordoen ook tot een goed einde weet te brengen.

 

Ik zou zelf maar bij een paar piloten uit de bouwwereld op de duurzaamheidsreis in willen stappen. Helaas weet de particulier niet wie de piloot is en vertrouwt hij op de expertise van onze branche.