Dijkstra Draisma best presterende bouwer van het jaar: Cobouw50 Award

Gepubliceerd op 11 november 2020

Dijkstra Draisma best presterende bouwer van het jaar: Cobouw50 Award

Dijkstra Draisma heeft de Cobouw50 Award voor best presterende bouwonderneming van het jaar gewonnen. We bleven de andere twee kanshebbers, Coen Hagedoorn Bouwgroep en HSB, nipt voor.

De Cobouw50 Award

De winnaar van de Cobouw Award 'Best Presterende bouwonderneming van Nederland' komt tot stand door de totale performance van de vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland met elkaar te vergelijken. Daarbij kijkt PwC - in opdracht van Cobouw - naar de 'financiële performance' en de 'financiële soliditeit' over drie jaar. 

 

De financiële soliditeit is gemeten aan de hand van:

  1. Benutte leencapaciteit: Het bedrijfsresultaat voor afschrijving en opzichte van het rentedragend vreemd vermogen.
  2. De solvabiliteit: De verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal. 

 

De financiële performance wordt bepaald door:

  1. Het rendement op het gemiddeld werkzaam vermogen. Met andere woorden: het rendement van al het vermogen dat beschikbaar is voor de onderneming en op grond daarvan een vergoeding verlangt. 
  2. De winstgevendheid als rendement van het werkzaam vermogen ten opzichte van de omzet. 

 

Op elk van de vier bovengenoemde punten is aan de bedrijven vervolgens een rapportcijfer tussen de 1 en 10 uitgereikt. Extra gewicht is toegekend aan de winstgevendheid. Daardoor kan van het totaal aantal te behalen punten 40 procent worden gekregen vanuit de financiële soliditeit en 60 procent vanuit de financiële performance. 

"Bouwgroep Dijkstra Draisma onderscheidt zich op ondernemerschap en speelt slim in op de wensen van klanten."

Bas Weber van PwC - jurylid Cobouw50 Awards

Bestuursvoorzitter Biense Dijkstra ontving woensdagmiddag uit handen van Cobouw-hoofdredacteur Eric Verweij en Bas Weber, hoofd van de sectorgroep bouw van PwC, de bokaal die hoort bij de Cobouw50 Award.
Biense Dijkstra: "We investeren veel in innovatie en doen in verhouding weinig aan projectontwikkeling. We hadden dus nooit verwacht dat we de award zouden winnen. We waren al ontzettend trots om naast Coen Hagedoorn en HSB genomineerd te zijn, maar dit is opnieuw een bekroning op ons werk."

 

Het is voor het eerst dat Dijkstra Draisma de Cobouw50 Award wint. Het bedrijf maakte afgelopen twee jaar wel steeds kans, maar greep telkens naast de felbegeerde betonnen bokaal. In 2018 eindigde Dijkstra Draisma als tweede, achter Coen Hagedoorn, in 2019 werd de bouwer vijfde. Coen Hagedoorn won de Cobouw50 Award in 2016 en 2018. HSB mocht de award in 2017 mee naar huis nemen. De winnaar van vorig jaar, Ten Brinke Group uit Varsseveld, legde dit jaar beslag op de vierde plek. Vijfde werd Heembouw uit Roelofarendsveen.