De VELUX Group en Bouwgroep Dijkstra Draisma werken samen aan Living Places-concept

Gepubliceerd op 09 oktober 2023

De VELUX Group en Bouwgroep Dijkstra Draisma werken samen aan Living Places-concept

De VELUX Group is een partnerovereenkomst aangegaan met de Nederlandse bouwer Bouwgroep Dijkstra Draisma voor het bouwen van duurzamere woningen in Nederland. Met deze partnerovereenkomst is Bouwgroep Dijkstra Draisma de eerste woningbouwer die het Living Places-concept gebruikt in haar ontwikkelings- en bouwprocessen. Ook bouwen zij het eerste prototype in Nederland op basis van het concept.

Aangezien de bouwsector verantwoordelijk is voor 37% van de wereldwijde CO2-uitstoot, is er dringend behoefte aan CO2-arme oplossingen die op grote schaal in de bouwsector worden toegepast. Eerder dit jaar presenteerden de VELUX Group en haar partners, EFFEKT en Artelia, het Living Places-concept als een voorbeeld van hoe het anders bekijken van gebouwen kan helpen bij het oplossen van enkele van de wereldwijde uitdagingen op het gebied van klimaat en gezondheid. Een belangrijk doel en aspect van het Living Places-project is om het concept naar de rest van Europa uit te breiden en Living Places breder toe te passen door het delen van kennis. De nieuwe overeenkomst tussen de VELUX Group en Bouwgroep Dijkstra Draisma is de eerste partnerovereenkomst voor het Living Places-project. Bouwgroep Dijkstra Draisma is de eerste huizenbouwer die het Living Places-concept gebruikt in haar ontwikkelings- en bouwprocessen en die een volledig Living Places-prototype bouwt in het noorden van Nederland.

 

"Er is behoefte aan een snellere overgang naar een duurzamere toekomst binnen de bouwsector en daarom is het belangrijk voor ons om de juiste bondgenoten en pionierspartners te vinden om het Living Places-concept op grotere schaal toe te passen. We geloven dat we in Dijkstra Draisma een optimale partner hebben gevonden, omdat we dezelfde waarden en innovatiebenadering delen en een gezamenlijke ambitie hebben om de Europese bouwsector veel sneller in de richting van duurzamere gebouwen te brengen. Ik denk dat we veel kunnen leren van de samenwerking met Dijkstra Draisma, omdat zij in de Nederlandse bouwsector voorop lopen op het gebied van duurzame huisvesting", zegt Lone Feifer, Directeur Duurzame Gebouwen bij de VELUX Group.

 

Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft de ambitie om de toekomstige woningen van Nederland op een duurzamere manier te bouwen en heeft al een remontabele houten woning ontwikkeld, die geïsoleerd is met biobased materialen, zoals lisdodde, miscanthus, hennep en vlas.

 

"We zijn erg blij en trots dat we deze samenwerking met VELUX zijn aangegaan en dat we deze uitgangspunten in onze bouwprojecten kunnen integreren. De resultaten die VELUX en haar partners hebben bereikt met hun Living Places-project zijn zeer inspirerend en sluiten naadloos aan op onze visie met betrekking tot het verminderen van de CO2-footprint in de gebouwde omgeving. We kijken ernaar uit om onze kennis en ervaring uit te wisselen," zegt Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Een partnerovereenkomst om duurzamere huizen te bouwen

In de partnerovereenkomst met Dijkstra Draisma verplicht de VELUX Group zich om kennis, analyses, berekeningen en simulaties van het Living Places-concept te delen met de Nederlandse huizenbouwer, evenals gedetailleerde informatie over de vijf belangrijkste Living Places-uitgangspunten: dat woningen gezond, eenvoudig, aanpasbaar en opschaalbaar moeten zijn en deelgebruik stimuleren.. De VELUX Group zal verder concrete lessen en knowhow delen vanuit het Living Places Copenhagen-prototype en nauw samenwerken met Dijkstra Draisma om kennis uit te wisselen over CO2-neutrale woningen.

 

Lees hier meer over het Living Places-project.