De grotere opgave kan ook biobased - Blog Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 09 mei 2023

De grotere opgave kan ook biobased - Blog Biense Dijkstra

In reactie op jouw oproep in je column, dragen we dit schrijven volledig aan jou op. Met respect overigens, want na onze kennismaking bij het genoemde project in Leeuwarden, vervolgden we direct onze samenwerking bij een bouwteampresentatie in Amsterdam. Je liet ons toen wel schrikken door bij de eerste presentatie van onze Design & Build-opgave maar net op tijd te verschijnen, omdat je in de file terecht was gekomen. Wij zaten gespannen al een half uur te wachten. Het verschil tussen het platteland en de grote stad werd daar direct duidelijk.

We hebben samen met jullie inmiddels de nodige projecten afgerond. Ik kijk er naar uit om samen een project op te pakken op het gebied van biobased bouwen. Het lijkt ons goed om je te laten zien waar we inmiddels toe in staat zijn. We waren er al van overtuigd dat we ons ook moeten richten op de grotere opgave van het bouwen in hogere dichtheid, en in deze opgave de uitdaging aan te gaan om dit samen met architecten op te pakken.

Een mooi voorbeeld is de Noord-Hollandse Bouwstroom, waarbij dit één van de grote pijlers is. Wij hebben daar nu twee projecten in ontwikkeling, waarbij sprake is van binnenstedelijk gebied, verdichting en zeer veel aandacht voor stedenbouw en architectuur. Deze disciplines zijn vanaf het begin betrokken en hebben ook een zeer prominente rol. Daarnaast heeft de NH Bouwstroom een Raad van Advies die fungeert als klankbord en toetsingskader, voordat we naar welstand gaan. Het is nu nog te vroeg om deze specifieke projecten hier te presenteren maar wij nodigen je zeker uit om Thijs Asselbergs, Frits Palmboom of Jef Mühren te bellen en naar de soepelheid van ons bouwsysteem te vragen. In de werkgroep Ruimtelijke Kwaliteit worden er namelijk echt grote stappen gezet om lessen uit het verleden en uitdagingen van het heden te vertalen in goede en geslaagde projecten. Het pleidooi wat Frits Palmboom geschreven heeft, in de vorm van het boekje “Ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige woningbouw”, vormt hierbij een prettige leidraad. Tijdens de volgende tweedaagse van de NH Bouwstoom zullen wij met de werkgroep de resultaten presenteren en zijn de twee omschreven projecten ook presentatiewaardig.

We willen je bij deze uitnodigen voor een kop koffie en een gesprek over de mogelijkheden van onze appartementencomplexen. Onder architectuur staan ze al in Burgum, Drachten, Dokkum en Sneek. Binnenkort beginnen we aan een biobased appartementengebouw in Leeuwarden. Wij zijn ervan overtuigd dat wij ons bouwsysteem voldoende in de macht hebben en goed kunnen meten aan soepelheid, schoonheid en betaalbaarheid. Want dat zijn uiteindelijk de drie criteria waarop we de projecten beoordelen op haalbaarheid. Biobased is hier inmiddels de standaard, daar kun je in de volgende file nog eens over nadenken.