Dag van de BHV

Gepubliceerd op 01 november 2021

Dag van de BHV

Op de Dag van de BHV is er landelijk aandacht voor alle bedrijfshulpverleners in Nederland. Elke eerste maandag van november zetten we de BHV’ers in het zonnetje als blijk van waardering, besef en support. We tellen 105 BHV'ers binnen BGDD, werkzaam op zowel de bouw als op kantoor. Onze BHV’ers zijn er voor de veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Hoofd-BHV'er Ragna vertelt...

Mijn naam is Ragna van der Meer en sinds 2015 ben ik werkzaam als receptioniste bij Bouwgroep Dijkstra Draisma. In 2017 ben ik BHV’er geworden, want ik vind het belangrijk om in het geval van calamiteit de juiste hulp/acties te starten om erger te voorkomen. In 2019 ben ik gevraagd als hoofd-BHV'er. Als hoofd-BHV’er ben ik de eerste persoon waarbij een melding van een ongeval/calamiteit binnenkomt. Bij een calamiteit verzamelen alle BHV’ers, die op locatie zijn, zich bij de receptie en krijgen aanwijzingen van mij. Zodra er vragen zijn van collega BHV’ers of de hulpdiensten arriveren, dan ben ik het eerste aanspreekpunt.

Voor iedereen is het belangrijk om te weten wie het eerste aanspreekpunt is in geval van een ongeval/calamiteit. Hierdoor kan ik zo snel mogelijk de juiste procedures in werking zetten. Wees je dus altijd bewust van de omgeving waarin je je begeeft. Hoe ziet de werkplek eruit, waar zijn mogelijke obstakels, waar zijn de nooduitgangen en wat zijn de punten die gevaar (kunnen) opleveren. Gelukkig heb ik nog niet veel meegemaakt in mijn tijd bij BGDD. Ik heb iemand geholpen met brandwonden en iemand met mogelijke hartklachten. Naderhand bleken de hartklachten gelukkig mee te vallen.

Dag van de BHV 2019
Dag van de BHV 2019

BHV binnen BGDD

BHV is een verplichting vanuit de wet. Het belangrijk dat er op kantoor en zeker op de bouw voldoende BHV’ers aanwezig zijn om bij een ongeval of calamiteit zo snel mogelijk eerste hulp te bieden. De eerste minuten zijn van levensbelang bij bijvoorbeeld een hartstilstand, verstikking of een ernstige bloeding. Als je hierbij te laat bent, kan dit ernstige gevolgen hebben voor het slachtoffer.

 

Door Covid-19 zijn de richtlijnen voor het reanimeren aangepast, dat betekent het volgende:

  1. Beoordeel de ademhaling door alleen naar de borstkas te kijken, open de luchtweg niet
  2. Dek de mond en neus van het slachtoffer af met een doek, kledingstuk of mondmasker
  3. Geef GEEN beademingen, WEL borstcompressies
  4. Sluit de AED aan zo gauw deze beschikbaar is
  5. Probeer zelf ook een mondkapje te dragen

Kijk op hartslagnu.nl voor de actuele richtlijnen. Mocht je geen BHV’er zijn, bel dan zo snel mogelijk 112. Hulpdiensten staan je telefonisch bij, zodat je het slachtoffer toch kunt helpen. Denk altijd aan je eigen veiligheid.