Compleet nieuwe buurt op Vlieland: Boswijk

Gepubliceerd op 21 februari 2020

Compleet nieuwe buurt op Vlieland: Boswijk

Bouw 36 woningen, 7 zorgstudio’s en een welzijnsgebouw van start

Op initiatief van de gemeente Vlieland wordt een woonwijk gebouwd voor senioren en inwoners met een medische zorgvraag: Boswijk. Vrijdag 21 februari zetten Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma en wethouder Elsje de Ruijter van de gemeente Vlieland de handtekeningen onder de aannemingsovereenkomst voor de realisatie van de wijk.

Bouwgroep Dijkstra Draisma krijgt opdracht voor de bouw van 36 woningen, een zorggebouw met daarin 7 zorgstudio’s en een welzijnsgebouw. De gebouwen zijn energieneutraal en worden verwarmd (en in de zomer gekoeld) door middel van een collectief warmtepompsysteem met gesloten bronnen. Dit betekent dat de warmte die uit de aarde komt gebruikt wordt om de gebouwen te verwarmen. De gevels van de woningen worden compleet geprefabriceerd in de fabriek van Dijkstra Draisma in Dokkum. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een robot die de gevels voorziet van steenstrips. Na de volledige afmontage van de gevels gaan de onderdelen op transport naar Vlieland om daar te kunnen worden geplaatst. Het ontwerp is gemaakt door TWA Architecten uit Burdaard. De bouwdirectie is in handen van ABC Nova uit Assen.

Ondertekening door bewoners

De missie van de nieuwe buurt is dat eilanders hun hele leven op Vlieland kunnen blijven wonen en voorzieningen in de buurt hebben voor als ze hulpbehoevend worden. De buurt wordt een centraal punt voor de thuiszorg op het hele eiland. In het welzijnsgebouw krijgen onder andere de tandarts, fysiotherapeut en een kapper ruimtes, ook komt er een aula en een buurthuis. Deze faciliteiten zijn beschikbaar voor alle Vlielanders. Het bestaande verzorgingshuis ‘De Uiterton’ wordt met dit hele project vervangen. Kwadrantgroep huurt het zorggebouw en een deel van het welzijnsgebouw, om te voldoen aan de zorgvraag op Vlieland. Het overige deel wordt door de gemeente verhuurd.

In mei 2020 start Bouwgroep Dijkstra Draisma samen met Damstra Installatietechniek met de realisatie van de zorgvilla. In december 2020 staat de sloop gepland van het bestaande verzorgingshuis ‘De Uiterton’. Vanaf mei 2021 starten de partijen met de realisatie van de 36 woningen en het welzijnsgebouw. Oplevering voor het totale project -inclusief terreininrichting- staat gepland voor juli 2022.

Foto