Cobouw interview met Folkert Linnemans over transitie & innovatie

Gepubliceerd op 03 maart 2021

Cobouw interview met Folkert Linnemans over transitie & innovatie

“Elke transitie kent een chaosfase. En we zijn nu aan het einde van die chaos beland. Al kan échte verandering dan nog wel even duren”, aldus Folkert Linnemans - Innovator. Met name de energietransitie & circulariteit is een belangrijke focus van het bedrijf. Hierin werkt Dijkstra Draisma anders dan anderen. Het testen van oplossingen in klimaatkamers, praktijksituaties en living labs is belangrijk onderdeel van het innovatieprogramma.

 

Een van de living labs is een samenwerking met WoonFriesland, de Bewonersraad en The Green Village, namelijk het Dreamhûs. In het Dreamhûs zijn jaren ’70 woningen ‘nagebouwd’, een testlocatie waar ook huurders wonen. “Ons doel is uiteindelijk betaalbaar en schaalbaar te verduurzamen”, zegt Linnemans. “Met de stip op de horizon: gasloos. Dat betekent nogal wat. Je moet best wel investeren en je richten op acceptatie.”

 

De van oorsprong chemisch technoloog werkte lang als adviseur, maar miste het werk in de praktijk. Hij raakte in gesprek met Bouwgroep Dijkstra Draisma, een partij die al flink bezig was met de energietransitie. “Zij weten van aanpakken”, zegt Linnemans. Mooie voorbeelden hiervan zijn het aanjagen van geothermie in Friesland, het beheren van een Energie Service Company (ESCO) in Leeuwarden, het bouwen van het Circulaire pand “het SwetteHûs”, het ontwikkelen van de eerste industriële gevellijn en het zelf telen van lisdodde voor isolatie. Echte circulariteit, geen circulariekoek.

 

Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft de focus gelegd op innovatie in de bouw. Biense Dijkstra en Folkert Linnemans zijn op 25 maart spreker op het event 'trends & transitie’ van de Cobouw en geven een kijkje in de keuken van BGDD. 

DreamHûs: droom, visie en toekomst

Betaalbaar, comfortabel, simpel én duurzaam wonen, dat is het idee achter DreamHûsDit experiment is een samenwerking met WoonFriesland, The Green Village en de Bewonersraad Friesland. Wij hebben drie jaren zeventig woningen exact nagebouwd met verschillende energielabels. Deze staan op The Green Village van de campus TU Delft.

 

Onderzoekers, studenten, ondernemers en marktpartijen worden uitgedaagd om betaalbare, gebruikersvriendelijke verduurzamingsoplossingen voor deze woningen te bedenken en te testen. Vernieuwers die buiten de gebaande paden durven te denken en doen. Zo maken alle betrokken partijen de droom waar om een slimme en rendabele versnelling te geven aan de verduurzaming van de bestaande sociale huurhuizen in Nederland.