Circulaire ambities vertaald naar ontwerp nieuwe bediencentrale Swettehûs Leeuwarden

Gepubliceerd op 24 juni 2020

Circulaire ambities vertaald naar ontwerp nieuwe bediencentrale Swettehûs Leeuwarden

Volledig energieneutraal en voor een groot deel circulair. Zo laat de provincie Fryslân in Leeuwarden het nieuwe Swettehûs bouwen. Deze bediencentrale zal in de toekomst veertig bruggen bedienen. 

Het ontwerp en de realisatie

It Swettehûs wordt een statig gebouw met een duurzaam uiterlijk. De totstandkoming van het ontwerp was een uniek proces. Er is rekening gehouden met het hergebruiken van materialen en er is veel tweedehands hout toegepast, hierdoor moet je rekening houden met kleuren en materialen die er al zijn. Dit is heel bijzonder voor nieuwbouw. Het gebouw past door het toepassen van hergebruikte materialen uit de regio perfect in de natuurlijke omgeving waar het staat. De draagconstructie, gevel en de lamellen voor de ramen worden onder andere gemaakt van hergebruikte Basralocus meerpalen. Behalve dat ze ontzettend sterk zijn en als hardhout moeilijk branden, onderstrepen ze het nautische karakter van het gebouw.

 

De bouw van It Swettehûs start in november en word eind 2021 opgeleverd. Bouwgroep Dijkstra Draisma zorgt ook voor het onderhoud gedurende tien jaar na oplevering.

 

Wil je op de hoogte blijven van dit project? Houd dan het portfolio in de gaten. Daar houden we de status van de bouw bij.

Bekijk hier de video:

1024x574

Circulaire ambities

Aquathermie en hergebruik van meerpalen en stalen damwanden, zijn enkele voorbeelden van circulaire maatregelen van de nieuwe bediencentrale in Leeuwarden. Damwanden uit het Van Harinxmakanaal krijgen een tweede leven in de haven bij het Swettehûs. Oude meerpalen worden gebruikt voor de constructie, de gevel en de plafonds. Met al deze maatregelen wordt It Swettehûs met recht een circulair icoon voor Friesland en Nederland.

 

Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder is heel enthousiast over de circulaire maatregelen: “Fantastisch dat we met dit ontwerp onze ambitie om koploper te worden in de circulaire economie zichtbaar kunnen maken. De kennisontwikkeling is enorm en het wordt een prachtig gebouw om in te werken”.

 

Wat ook bijzonder is dat de materialen die worden toegepast, worden vastgelegd in een zogenaamd materialenpaspoort. Een digitaal gebouwmodel met een lijst met materialen en hoeveelheden. Zo is voor de toekomst vastgelegd welke materialen zijn toegepast. Mocht het gebouw in een verre toekomst niet voldoen dan is bekend welke materialen er zijn zodat ze dan weer hergebruikt kunnen worden.

Energieneutraal gebouw

Innovatieve warmtewisselaars in het Van Harinxmakanaal onttrekken warmte/koude uit het oppervlaktewater en zorgen daarmee voor verwarming/koeling van het gebouw.  Warmte uit de serverruimte van de bediencentrale wordt tijdelijk opgeslagen en kan op een later moment gebruikt worden. Ruim 1.000 zonnepanelen die op het talud geplaats worden leveren voldoende energie voor het gebouw, het openen/sluiten van de fietsbrug Ritsumasyl en voor de laadpalen voor elektrische auto’s.

 

Brugbedieningscentrale

Aan de westkant van Leeuwarden komt een nieuwe centrale voor de bediening van circa 40 provinciale en gemeentelijke bruggen: it Swettehûs. Naast een werkplek voor ongeveer 20 brugbedienaars, doet het nieuwe gebouw en terrein straks dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers (vaar)wegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen.

Omrop Fryslân

Luister hier het interview van Omrop Fryslân met Biense Dijkstra over de circulariteit van It Swettehûs terug. Het interview begint vanaf minuut 20.15, blok 17.00 - 18.00 uur.