Bouwstudenten van ROC Friese Poort te gast voor een praktijkles 'Luchtdicht Bouwen'

Gepubliceerd op 26 januari 2022

Bouwstudenten van ROC Friese Poort te gast voor een praktijkles 'Luchtdicht Bouwen'

‘Samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma zijn onze studenten bezig met seriematig bouwen’, vertelt Maartje Berenschot van ROC Friese Poort. ‘Dit is gelijkvormige bouw van woningen in grotere aantallen’, vult Erik Duiker van Bouwgroep Dijkstra Draisma aan. ‘We bouwen nu 92 woningen in Harlingen in opdracht van Bouwvereniging Harlingen. Een belangrijk kenmerk van deze woningen is dat ze een zeer goede luchtdichtheid hebben’. Afgelopen week namen studenten middenkader functionaris bouw een kijkje op de bouwplaats in Harlingen. ‘Zo brengen we luchtdicht bouwen op een praktische wijze dichtbij onze bouwstudenten’.

Luchtdicht bouwen

‘Een woning kun je zien als een jas’, zo maakt Erik Duiker van Bouwgroep Dijkstra Draisma de vergelijking. ‘Als jouw jas geen luchtdichte laag heeft en de wind er doorheen komt dan heb je het nog steeds koud’. Zo is het ook met een woning. De jas van de woning is de thermische schil. Dak, wanden, beglazing en deuren maken deel uit van de thermische schil van de woning. ‘Zo voorkom je energieverlies door kou tegen te houden en warmte te behouden’. Ook speelt luchtdicht bouwen een belangrijke rol in het op orde maken van de bouwfysische aspecten van de woning. ‘Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van vochtophoping’.

Blowerdoortest

‘Bij deze woning gaan we een blowerdoortest doen om de luchtdichtheid te meten’, legt Erik Duiker uit. ‘We gaan kijken hoeveel kieren en naden er in de thermische schil van deze woning zitten’. Er zijn twee momenten om tijdens de bouw zo'n luchtdichtheidsmeting te doen. ‘Een b-meting doen we tijdens de ruwbouwfase. Dat geeft ons de mogelijkheid om de thermische schil van de woning te verbeteren. Daarnaast doen we een a-meting tijdens de oplevering van de woning. Deze meting is belangrijk voor het energielabel van de woning’. Bouwgroep Dijkstra Draisma is sinds 2018 gecertificeerd om metingen op het gebied van luchtdichtheid zelf uit te voeren. ‘Door onze eigen woningen zelf te testen zijn wij in staat om onze kwaliteit in bouwen blijvend te verbeteren’.

Levensecht onderwijs

Deze excursie, in samenwerking met Bouwgroep Dijkstra Draisma, is een voorbeeld van levensecht onderwijs van Centrum Duurzaam, waarbij studenten buiten theoretische kaders treden. Bouwgroep Dijkstra Draisma is partner van RIF Gas 2.0. Dit project, een speerpunt van Energy College, heeft als doel jongeren in het MBO op te leiden in nieuwe duurzame technieken. Door excursies, gastlessen en workshops van innovatieve bedrijven ervaren studenten de nieuwste ontwikkelingen. Zij leren hierdoor hoe het bedrijfsleven functioneert en ontvangen een prikkel ondernemend gedrag te vertonen. Hiermee komen zij goed beslagen ten ijs op de arbeidsmarkt, die steeds meer op duurzaamheid gericht is.