Bouwgroep Dijkstra Draisma lanceert eerste seriematig gebouwde CO₂-negatieve woning ‘Smûk’

Gepubliceerd op 19 september 2024

Bouwgroep Dijkstra Draisma lanceert eerste seriematig gebouwde CO₂-negatieve woning ‘Smûk’

Met een ‘open mind’ blijft Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) volop innoveren. Onder toeziend oog van Hare Majesteit Koningin Máxima en honderden genodigden werd tijdens het evenement ‘Open Your Mind’ de nieuwe Smûk woning gelanceerd. Deze woning, gebaseerd op het Living Places-concept van VELUX, is CO₂-negatief, betaalbaar én bewezen gezond.

Bijna een jaar geleden zetten Biense Dijkstra (algemeen directeur BGDD) en Lone Feifer (Director Sustainable Buildings bij VELUX Group) hun handtekening onder de overeenkomst over het Living Places-concept. Met deze partnerovereenkomst is BGDD de eerste woningbouwer die het concept buiten Denemarken mag realiseren. Nu, een jaar later, heeft het bouwbedrijf hun eigen Smûk woning gebouwd. De naam Smûk is gekozen vanwege de dubbele betekenis: ‘gezellig en knus’ in het Fries en ‘mooi’ in het Deens.

Tijdens het evenement konden genodigden zelf ervaren hoe de nieuwe woning helpt bij het oplossen van de wereldwijde klimaat- en gezondheidsuitdagingen. Daarnaast presenteerden twaalf inspirators duurzame oplossingen, visies en pragmatische voorbeelden.

 

Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht het evenement in het kader van haar interesse in duurzaamheid en circulariteit. De Koningin ging in gesprek met betrokkenen uit de bouwsector, overheid en wetenschap over de energietransitie en materialentransitie en over uitdagingen en oplossingen voor de nieuwbouwmarkt. Daarnaast nam Koningin Máxima een kijkje in de nieuwe woning waar ze een toelichting kreeg over het toegepaste concept.

Grote uitdagingen voor bouwsector in Nederland

In Nederland staat men voor enorme uitdagingen in de gebouwde omgeving. Er is een groot woningtekort, er wordt viermaal boven het beschikbare CO2-budget per woning gebouwd en daarbij worden de woningen steeds complexer en minder comfortabel voor gebruikers. Smûk is hét antwoord op deze uitdagingen: CO₂-negatief, betaalbaar én bewezen gezond.

 

Biense Dijkstra vertelt: “Als bouwsector hebben we een enorme verantwoordelijkheid en de urgentie wordt steeds duidelijker. We zijn volop aan het innoveren op veel meer gebieden dan alleen bouwen. Smûk zorgt voor een gezond binnenklimaat met veel daglicht, (natuurlijke) ventilatie en een aangename temperatuur, zowel in de zomer als in de winter. Dit komt door een andere manier van ontwerpen en de toepassing van biobased materialen. Deze ontwikkeling leidt tot meer bewonersgeluk en heeft veel gezondheidsvoordelen. Vernieuwen geeft energie!”