Bouwgroep Dijkstra Draisma koopt 10 hectare grond voor lisdoddeproject

Gepubliceerd op 10 november 2020

Bouwgroep Dijkstra Draisma koopt 10 hectare grond voor lisdoddeproject

Sigarenplant lisdodde houdt huizen van de toekomst warm. Na maanden van testen en ontwikkelen zet Bouwgroep Dijkstra Draisma de volgende stap: zelf lisdodde telen. Op een paar kilometer van het kantoor in Dokkum investeren wij in 10 hectare grond, waarop we de productie van lisdodde in eigen beheer uitvoeren.

Coen Verboom, innovator bij Bouwgroep Dijkstra Draisma
Coen Verboom, innovator bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Isoleren met lisdodde

Dijkstra Draisma kondigde begin dit jaar aan huizen te gaan isoleren met lisdodde. Samen met gemeenten, kennisinstellingen en ondernemers werken zij aan de verwerking van de plant tot isolatiemateriaal, het ‘Better wetter’ project. Daarbij moet veel getest en onderzocht worden. In Bowinn, het innovatiecentrum voor de bouw in Dokkum, is in de afgelopen maanden veel kennis vergaard. Coen Verboom, innovator bij de Bouwgroep leidt het project: “De resultaten van de testen zijn erg positief, daarom hebben we flink doorgezet. We testen onder andere verschillende verhoudingen van de onderdelen van de plant en onderzoeken hoe dit het gedrag van het isolatiemateriaal beïnvloed.”

1024x574

In de video vertelt directeur Biense Dijkstra over de aankoop van 10 hectare voor de verbouw van lisdodde.

De multitasker onder de duurzame en circulaire isolatiematerialen

De lisdodde heeft een aantal grote voordelen voor dier, mens en milieu. Dit maakt het tot een compleet plaatje dat perfect past in de energie- en materiaaltransitie waarin de bouw zich bevindt. Van nature heeft lisdodde een isolerende werking. De steel bestaat uit veel kleine kamertjes met stilstaande lucht. De structuur van de plant en het pluizige sigarengedeelte is geschikt voor het gebruik als isolatiemateriaal. De teelt van lisdodde versterkt daarnaast de natte natuurgebieden en voorkomt dat deze inzakken. Bodemdaling is een bekend fenomeen in Friesland en ook in andere delen van Nederland met veel platteland. Bij bodemdaling kan de grond tot wel 20 ton CO2 per hectare per jaar uitstoten. De teelt van lisdodde kan de uitstoot van CO2 drastisch beperken. Ook zorgen de planten voor meer biodiversiteit. Lisdodde is aantrekkelijk voor vogels en andere dieren. Daarnaast kan oude lisdodde weer gebruikt worden als grondstof voor het groeien van nieuwe lisdodde; het is daarmee een volledig circulair product.

Luchtfoto van grond waarop lisdodde verbouwd gaat worden
Luchtfoto van grond waarop lisdodde verbouwd gaat worden

Verbouwen van lisdodde op eigen land

Doordat Dijkstra Draisma de productie van lisdodde heel dichtbij realiseert, zijn zij maximaal betrokken bij het productieproces. Verboom voegt toe: “Hierdoor is een zo circulair mogelijk product gegarandeerd.” Lisdodde wordt niet gezaaid, maar geplant. De eerste ronde staat gepland voor het eerste kwartaal van 2021. Bij het oogsten van lisdodde worden de steel en de bloem meegenomen. Het geoogste materiaal wordt gedroogd en is daarna klaar om te verwerken tot isolatiemateriaal. De wortel blijft achter in de grond, zodat daar weer een nieuwe plant uit kan groeien en de grond blijvend verstevigd wordt.

Voorloper bij de energietransitie in de bouw

Directeur Biense Dijkstra werd vorig jaar door Cobouw benoemd tot bouwpersoon van het jaar, onder andere vanwege zijn sterke intrinsieke motivatie om de bouw te verduurzamen. Het zelf telen van lisdodde en daarvoor investeren in grond, past precies in dit plaatje. Dijkstra: “Isolatiemateriaal voor en door de natuur, fantastisch. Ik ben heel trots op wat er in de afgelopen maanden is getest en onderzocht. Een mooi voorbeeld van samenwerken en innoveren in de bouw.”

Biense Dijkstra bij toekomstig lisdoddeveld
Biense Dijkstra bij toekomstig lisdoddeveld