Bouwgroep Dijkstra Draisma aanwezig bij kennisdeling in Amerika

Gepubliceerd op 20 november 2019

Bouwgroep Dijkstra Draisma aanwezig bij kennisdeling in Amerika

Een handelsdelegatie onder leiding van vice minister Roald Lapperre - onze nieuwe minister voor Milieu en Wonen moest helaas afzeggen - vertrok vorige week naar Californië. Van 11 tot 15 november was de delegatie vanuit I&W op bezoek in de sunny state. In totaal deden 35 bedrijven mee aan de missie. Vanuit Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) sloot innovator Folkert Linnemans aan om het gesprek aan te gaan over circulaire economie, duurzame mobiliteit en klimaatadaptatie. Folkert geeft u graag een kijkje in zijn week in Amerika. 

Bij het vliegveld in San Francisco ontmoet de groep elkaar. Met negen uur tijdverschil is het wel even wennen, maar de sfeer zit erin. De week gaat van start met een informele borrel bij de consul generaal - Gerben Kunst - thuis in San Francisco en kennismaking met alle betrokkenen. Samen met Victoria Elema en Bart de Jong is met betrokken collega’s al weken gepuzzeld aan een intensief programma. 

Thema's van het bezoek

Circulaire economie en duurzame mobiliteit zijn de hoofdthema’s. Daarnaast zijn programma-onderdelen gewijd aan klimaatbestendigheid (resilience). Doel van deze missie is om de ingezette samenwerking met Californië te versterken. Californië heeft een ambitieus klimaatbeleid en is daarmee voorloper in de Verenigde Staten. In 2019 is de nieuwe ‘groene’ regering met Governor Newsom van start gegaan. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven met kennis van circulaire economie, duurzame mobiliteit en resilience.

 

Bij de missie ligt de focus voor circulaire economie op recycling en duurzame alternatieven, waaronder vermindering van plastic, circulaire kleding en textielketen, circulaire bouw, innovatie in materiaalgebruik en verduurzaming van woon- en utiliteitsbouw.
Ook is er aandacht voor sport in relatie tot circulaire evenementen, vanwege de aanstaande Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.

Rocky Mountain Institute

Het prestigieuze Rocky Mountain Institute (RMI) is een denktank gericht op het verduurzamen van Amerika. Met name de bouw speelt hierin een belangrijke rol. Het RMI heeft Dijkstra Draisma uitgenodigd om haar kennis te delen, met name gericht op de energietransitie, industrieel bouwen en circulair bouwen.

Hoewel ze in Californië een ander klimaat hebben en een andere bouwmethode zijn er ook erg veel overeenkomsten. Zo is een groot gedeelte van de woningen aangesloten op het aardgasnetwerk (schaliegas). Met de ambitie om fossielvrij te zijn in 2030 of 2050 zijn de uitdagingen erg groot.

 

Het RMI heeft in BGDD een specialist gezien, als het gaat om aardgasloos bouwen. Zodoende hebben beide partijen besloten te onderzoeken of een langdurige kennisuitwisselingsrelatie mogelijk is. Om dit heugelijke feit te bezegelen heeft BGDD een typisch Nederlandse tegel, vanuit Tichelaar Aardewerkenfabriek overhandigd.

Overige programma onderdelen

Gedurende de week zijn veel gesprekken geweest. Een greep uit de gesprekken met allerlei stakeholders in Amerika:


Een bezoek aan de City Hall van San Francisco, waar werkafspraken werden gemaakt tussen Amsterdam en San Francisco over de circulaire thema’s zoals gebouwde omgeving, recycling en textiel.

Ook bezochten we Paperfoam, een Nederlands bedrijf in San Francisco dat duurzame verpakkingen voor bedrijven als Fitbit en Google maakt uit aardappelzetmeel.

Paperfoam, circulaire verpakkingen van aardappelzetmeel
Paperfoam, circulaire verpakkingen van aardappelzetmeel

De dag werd afgesloten met een Holland Trade Dinner met de delegatie en het lokale netwerk in San Francisco/Silicon Valley met circa 150 gasten.

Keynote speaker Roald Lapperre
Keynote speaker Roald Lapperre

Doorreis naar Los Angeles

De volgende dagen zit de delegatie in LA, waar gesprekken met deelgebieden City of Culver City, La County, City of LA en Santa Monica. Deze steden hebben een belangrijke voorbeeldfunctie voor heel Amerika, ieder op haar eigen gebied. Zo heeft Santa Monica een progressief beleid op water, afval en energiebesparing. Een belangrijk gebouw in Santa Monica voldoet aan de ‘living building challange’. Uniek hierbinnen is de waterzuivering in het gebouw, zoals zichtbaar op de foto. In Nederland kennen we het salderen van energie op het elektriciteitsnet. In Amerika, Santa Monica, dit gebouw, salderen ze water in de ondergrond.

Ook heeft de delegatie LASAN bezocht. De afvalverwerker van Los Angeles. Niet alleen afval, maar ook waterzuiveringen en riolering zijn hun verantwoordelijkheid. LASAN beheert een kleine 11.000 kilometer aan riolering. Met een jaarlijks besteedbaar vermogen van een paar miljard euro ook een belangrijke werkgever in LA. Hun visie op de circulaire economie is indrukwekkend, net als de waterzuivering die we bezochten.

De afronding was bij LA Galaxy, waar de Consul General nog een laatste woord richtte aan de delegatie. Al met al een indrukwekkende week. Wij kunnen veel kennis overdragen aan de Amerikanen. Zij kunnen ons leren hoe we markt kunnen maken.