Bouw circulaire bediencentrale van start

Gepubliceerd op 13 oktober 2020

Bouw circulaire bediencentrale van start

Vandaag startte officieel de nieuwbouw van It Swettehûs in Leeuwarden. Dit gebeurde door het in de grond trillen van gebruikte damwanden. Circulair materiaal, want deze stalen damwandplaten zaten voorheen in het Van Harinxmakanaal en zijn vrijgekomen bij het project herinrichting Marsum-Deinum.

Circulair gebouw

De provincie Fryslân wil het meest circulaire gebouw van de provincie, en wellicht wel van heel Nederland, realiseren. Om dit bereiken bestaat het gebouw voor minimaal 40% uit gebruikt materiaal. Naast de damwanden worden hiervoor onder andere meerpalen, gevelplaten en binnendeuren hergebruikt. Het gebouw wordt verwarmd middels aquathermie en vrijkomende warmte uit de servers van de bediencentrale. “Het Swettehûs wordt vanuit het oogpunt van duurzaamheid echt heel bijzonder. Een paradepaardje”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Ciruclair
.
.

It Swettehûs Leeuwarden

Bouwgroep Dijkstra Draisma bouwt It Swettehûs aan de westkant van Leeuwarden. Naast een werkplek voor ongeveer 20 brugbedienaars, doet het nieuwe gebouw en terrein straks dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers (vaar)wegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen. Het gebouw wordt begin 2022 in gebruik genomen.

Bekijk ook:

Nieuws Gepubliceerd op 15 oktober 2020 "Fake news", Cobouw blog Biense Dijkstra
Nieuws Gepubliceerd op 13 oktober 2020 Bouw circulaire bediencentrale van start