BGDD in bouwteam toonaangevend Werelderfgoedcentrum Waddenzee

Gepubliceerd op 16 oktober 2022

BGDD in bouwteam toonaangevend Werelderfgoedcentrum Waddenzee

Bouwgroep Dijkstra Draisma is gekozen als bouwteampartner voor de verdere uitwerking van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog. “We zijn ontzettend trots dat we geselecteerd zijn voor dit toonaangevende project. Het ambitieuze en duurzame plan past goed bij Dijkstra Draisma.”, aldus Biense Dijkstra, directeur BGDD. “Het wordt een parel voor onze regio, we zijn blij dat we het dicht bij huis mogen realiseren.”

Beleef- en onderzoekscentrum

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is een combinatie van een beleef- en onderzoekscentrum in de haven van Lauwersoog. Het pand beslaat ca. 6000 m2 bvo en biedt straks onderdak aan de vrijwilligers, onderzoekers en zeehonden van Zeehondencentrum Pieterburen. In het gebouw bevinden zich onder andere een beleefruimte, een onderzoekscentrum, zeehondenbassins en ruimtes voor vergaderingen en horeca.

 

In de beleefruimte kunnen de bezoekers meer te weten komen over het UNESCO werelderfgoed, de Waddenzee. Het onderzoekscentrum is de werkplek waar wetenschappers en studenten onderzoek doen naar het bijzondere ecosysteem van de Waddenzee. Naast onderzoek worden in het Werelderfgoedcentrum ook zieke en gewonde zeehonden verzorgd, tot dat zij weer losgelaten kunnen worden in de vrije natuur. De zeehonden zwemmen rond in de zeehondenbassins op het dak van het gebouw.

Een gebouw van wereldklasse

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee wordt gebouwd naar een ontwerp van het Deense architectenbureau Dorte Mandrup. Materialen die passen in het waddengebied en die bestand zijn tegen het klimaat van Lauwersoog en de buitendijkse ligging van het Werelderfgoedcentrum vormen het uitgangspunt. Hierbij valt te denken aan de houten zonweringconstructie, de houten gevelbekleding en houten afwering aan de binnenzijde. De zeehondenbassins worden gevuld met zeewater. Dit water wordt met een  geavanceerd waterzuiveringsinstallaties voorbereid en gezuiverd. 

 

Het gebouw krijgt de uitstraling van een werkplaats voor de Wadden. Mensen moeten het gevoel krijgen dat zij onderdeel worden van het onderzoek en verzorgingsproces. Hierdoor leren mensen hoe complex en kwetsbaar de ecosystemen zijn en dat het belangrijk is om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Uitwerking in bouwteam

Naast Dorte Mandrup zit BGDD in het bouwteam met opdrachtgever Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee en abc nova. De huidige grote prijsstijgingen in de (bouw)markt zorgen voor extra uitdagingen bij de realisatie van het Werelderfgoedcentrum. Voordat de definitieve opdracht tot de bouw verstrekt kan worden, zijn wij op dit moment bezig om het ontwerp verder uit te werken en de bouwkostenstijging te beheersen

“Vanaf de eerste kennismaking met de opdrachtgever en de architect was onze gezamenlijke ambitie duidelijk; het Werelderfgoedcentrum Waddenzee tot leven te wekken. De bouw van het Werelderfgoedcentrum is een intensief traject. De diversiteit in gebruikersfuncties brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Daardoor is een hechte samenwerking ontstaan in het bouwteam waarbij alle specialisaties optimaal worden benut.”

Tjebbe de Jong, projectorganisator Werelderfgoedcentrum Waddenzee

De komende tijd gaat het bouwteam verder met het uitwerken van het ontwerp. Naar verwachting zal in het voorjaar van 2023 gestart worden met de bouw.