Bewust Veilig bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Gepubliceerd op 20 maart 2019

Bewust Veilig bij Bouwgroep Dijkstra Draisma

Veiligheid is zowel op de werkvloer als op de bouwplaats erg belangrijk. Maar hoe zorgen we er samen voor dat onze werkzaamheden op een veilige manier verlopen? Vandaag staan we hier bewust even bij stil, tijdens de derde editie van ‘Bewust Veilig’. Wout Lemmens, hoofd KAM bij Bouwgroep Dijkstra Draisma geeft tekst en uitleg.

IEDEREEN WORDT BETROKKEN OM RISICO'S TE BEPERKEN

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Het is daarom belangrijk om iedereen te betrekken en hierdoor risico’s te beperken. Wout: “We vinden het belangrijk dat iedereen op een zo veilig mogelijke plek kan werken. Dit geldt niet alleen voor onze eigen medewerkers, maar ook voor onderaannemers. Iedereen krijgt te maken met de bouwplaats regels en daarnaast organiseren we regelmatig veiligheidstrainingen en toolboxmeetings.”

SAMEN BEWUST VEILIG

In heel Nederland doen verschillende bedrijven mee aan Bewust Veilig, ieder geeft hier zijn eigen invulling aan. Tijdens de eerste editie werd op meer dan 2000 verschillende werklocaties van 125 bouw-, vastgoedonderhouds-, infra- en installatiebedrijven stilgestaan bij de veiligheid op de werkvloer. In 2018 is het aantal deelnemende organisaties verdubbeld.

Laatste Minuut Risico Analyse

LAATSTE MINUUT RISICO ANALYSE

“Vorig jaar speelden we met veel collega’s ons eigen Veiligheidsspel. Dit jaar hebben we gekozen voor iets anders”, aldus Wout Lemmens. Om te helpen bij de uitvoering van de Laatste Minuut Risico Analyse werden er vandaag LMRA kaartjes uitgedeeld. “We hebben deze kaartjes gemaakt met als doel de bouwplaats medewerkers bewust te maken van alle risico’s. Uitgangspunt hierbij is dat risicovolle activiteiten pas mogen starten wanneer de benodigde maatregelen zijn getroffen.”

STRESSHELM

“Op de bouwplaats, maar ook op kantoor loopt de spanning soms hoog op”, vertelt Wout. “Hiervoor delen we naast de LMRA kaartjes ook stresshelmpjes uit. De stresshelm is een zachte helm en vergelijkbaar met een stressbal. Door in de helm te knijpen verhoogt de hartslag en de bloedsomloop. Dit  zorgt voor een betere circulatie naar de hersenen. Ook helpt de stresshelm bij het voorkomen of verlichten van RSI en carpaal tunnel syndroom. Kortom: ideaal voor het verbeteren van de geestelijke en lichamelijke gezondheid.”

Stresshelm

Meer weten over Bewust Veilig? Neem een kijkje op de website.