Aardbevingsbestendige woontoren ‘De Beukenhorst’ in Groningen officieel geopend

Gepubliceerd op 10 januari 2020

Aardbevingsbestendige woontoren ‘De Beukenhorst’ in Groningen officieel geopend

Donderdag 9 januari is om 15.30 uur de ovale woontoren “De Beukenhorst” officieel geopend. Wethouder Roeland van der Schaaf van gemeente Groningen verzorgde samen met directeur-bestuurder Auke de Vries van Patrimonium de openingshandeling waarbij de nieuwe naam werd onthuld. In opdracht van Christelijke Woningstichting Patrimonium heeft Bouwgroep Dijkstra Draisma de woontoren gebouwd, naar een ontwerp van Oving Architekten.

De Beukenhorst

In de nieuwe aardbevingsbestendige woontoren van Patrimonium zijn in totaal zestig sociale seniorenappartementen gerealiseerd; veertig appartementen zijn toegewezen door Patrimonium zelf, de overige twintig zijn toegewezen door ZINN aan mensen met een zorgindicatie. Alle appartementen zijn sociale huurwoningen waarvoor een huurtoeslag is aan te vragen. Op alle vijftien verdiepingen zijn vier appartementen gerealiseerd die beschikken over een eigen fietsenberging in de kelder van de woontoren. De bewoners van de woontoren kunnen gebruik maken van de faciliteiten van naast gelegen woonzorgcentrum “De Es” van ZINN. Inmiddels is gestart met het aanleggen van het omliggende park. Er komen nieuwe wandelpaden, bomen en er is een brug over de aangepaste vijver gerealiseerd.

Ontwerp en duurzaamheid

De woontoren is ontworpen door Oving Architekten en is aangesloten op het Groninger warmtenet van WarmteStad. Dit betekent dat de woningen geen gasaansluiting hebben en de bewoners elektrisch koken.

Situatie

De zestig appartementen worden omsloten door de Iepen-, Beuken-, Berken- en Misspellaan. Ze liggen op loopafstand van winkelcentrum Selwerd. De bewoners kunnen over een speciaal vorm-gegeven bruggetje naar de bushalte lopen aan de Iepenlaan.

Bewoners

De bewoners kunnen vanaf 15 januari in hun nieuwe woning.