Aandacht voor duurzaam bosbeheer tijdens FSC Friday

Gepubliceerd op 28 september 2018

Aandacht voor duurzaam bosbeheer tijdens FSC Friday

Per minuut verdwijnen er 36 voetbalvelden aan bos en op jaarbasis zorgt ontbossing voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dit speelt een erg grote rol in de klimaatverandering. Hoe gaan wij hier als bouwbedrijf mee om? Vandaag, de laatste vrijdag van september, staan we tijdens FSC Friday stil bij duurzaam bosbeheer.

 

Duurzaam gekapt hout betekent niet alleen een goed houtproduct, maar ook herplanting van gekapte bomen en goede salarissen voor houthakkers en bosbeheerders. Dit past in onze MVO-gedachte: werken met - kwalitatief hoogwaardige - producten die zowel veilig zijn als beter voor mens en milieu. Zo dragen wij ons steentje bij aan een duurzame wereld.

CERTIFICERINGEN NEN PARTNERSHIP

Om deze gedachte kracht bij te zetten zijn wij in 2017 een partnership aangegaan met FSC Nederland. Hiermee onderstrepen wij het belang in het gebruik van duurzaam hout. Naast dit partnership hebben wij tevens het Bouw en Houtconvenant ondertekend waarin beschreven staat dat wij ernaar streven om al het hout dat wij gebruiken duurzaam in te kopen. Het certificaat van FSC® hadden we al in ons bezit, maar dankzij het in 2016 behaalde PEFC® certificaat kunnen we nog meer duurzaam hout leveren. 

GEBRUIK DUURZAAM HOUT

In 2016 maakten we 70% gebruik van duurzaam hout. In 2017 steeg dit naar 83%. We streven ernaar om zo snel mogelijk de 100% te bereiken.

FSC

Directeur Biense Dijkstra. “Het hout dat wij gebruiken kunnen we volledig herleiden. Door de afkomst te controleren weten we dat het hout uit bossen komt die duurzaam beheerd en geëxploiteerd worden. Dat is onder andere ook een goed salaris voor bosarbeiders, inspraak van lokale bevolking en een selectieve houtkap. Bij deze houtkap worden er gemiddeld 1-3 bomen per hectare geoogst. Hierna wordt dit deel van het bos 25/30 jaar met rust gelaten. Dit is waar wij dagelijks aan werken: een mooie en bewoonbare - circulaire - wereld. 100% duurzaam is mogelijk.”

 

De Forest Stewardship Council (FSC®) is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het behoud van bossen en verantwoord bosbeheer. Het Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes (PEFC®) is – net als FSC® - een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd.