Isoleren met miscanthus

Closeup Shot Of Branches Of Common Reed And A Small Bird Sitting On One Of Them

Deze wonderschone siergrassen zijn duurzaam, groeien als kool en heeft een hoge isolerende werking. Zo kan de miscanthus tot wel drie meter hoog groeien. Daarnaast vormt het een belangrijke bron van CO₂ opname. Omdat de plant een C4 cyclus gebruikt neemt deze meer en efficiënter CO2 op.

Isoleren met miscanthus

De onbewerkte plant wordt wel gebruikt als stalstrooisel of als brandstof, maar in bewerkte vorm kan er heel goed bouwmateriaal uitgehaald worden. Op kleine schaal wordt dit al gebruikt voor bijvoorbeeld het verstevigen van betonconstructies. Bij Dijkstra Draisma maken we er isolatiemateriaal van. Door dit op een efficiënte manier te doen besparen we meer CO2 dan bijvoorbeeld bij de betonconstructies. 

Verdienmodel voor boeren

Daarnaast groeit miscanthus ook op veenweide gronden met een hogere waterstand en kan het (mogelijk) gecombineerd worden met lisdodde. Hierdoor kan de plant geteeld worden op vernatte veenweidegebieden, waardoor het significante hoeveelheden CO2 bespaart. Daarnaast draagt het bij aan een alternatief verdienmodel voor boeren.  

Wij gebruiken ook: