DreamHûs: wat houdt het nou eigenlijk in?

Betaalbaar, comfortabel, simpel én duurzaam wonen, dat is het idee achter DreamHûs. In het voorjaar van 2019 kwamen op locatie van The Green Village op de campus van TU Delft drie exact nagebouwde woningen te staan met verschillende energielabels.

 

Onderzoekers, studenten, ondernemers en marktpartijen worden uitgedaagd om betaalbare, gebruikersvriendelijke verduurzamingsoplossingen voor deze woningen te bedenken en te testen. Vernieuwers die buiten de gebaande paden durven te denken en doen. Zo maken alle betrokken partijen de droom waar om een slimme en rendabele versnelling te geven aan de verduurzaming van de bestaande sociale huurhuizen in Nederland.

Experimenten

H2@Home: Europese primeur  - 1

H2@Home: Europese primeur

Een van de DreamHûzen heeft in november 2021 een individuele aansluiting gekregen op een lokaal, ondergronds waterstofnet. Het komende jaar wordt de bruikbaarheid van het waterstof als vervanger voor gas getest in dit bewoonde huis.

Op basis van het onderzoek, de ontwikkelde onderdelen en eventuele aanpassingen zal de blueprint inzicht geven in de richtlijnen, vereisten voor veilig gebruik en de mogelijkheden om dit naast de eerste pilot op The Green Village breed uit te rollen op verschillende locaties in Nederland.

Blue - Hamwells  - 1

Blue - Hamwells

Hamwells test in een van de DreamHûzen hun unieke, duurzame douchesysteem, waarbij energie uit het afvoerwater direct wordt hergebruikt om energie tijdens het douchen te besparen. Blue is de naam van het systeem dat in de bewoonde omgeving getest wordt.

Een kijkje nemen in de DreamHûzen?

Hoe ziet zo'n DreamHûs er nou in het echt uit? Neem een uniek virtueel kijkje in de woningen met de VR Tour van The Green Village, waar de woningen staan. Benieuwd? Klik op de onderstaande link om de woningen te ontdekken.

Kijk net als deze bezoekers rond in de DreamHûzen
Kijk net als deze bezoekers rond in de DreamHûzen

Directeur-bestuurder, WoonFriesland

Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland, is enthousiast over het project. “Het is mijn droom om simpele, betaalbare, duurzame sociale huurhuizen te creëren voor onze huurders. Daarom heeft WoonFriesland hierin het initiatief genomen.

 

Ook bij woningcorporaties wordt veel gepraat over verduurzaming, maar nog onvoldoende nagedacht over de betaalbaarheid en het gebruikersgemak daarvan. Een groot gedeelte van onze huurders heeft moeite om hun woonlasten te dragen. Daarnaast is het belangrijk dat ze goed met eventuele nieuwe technieken kunnen omgaan. Verder helpen we met dit initiatief wat betreft verduurzaming de focus te verschuiven van nieuwbouw naar bestaande woningen.”

Investeren om grotere stappen te zetten

Bouwgroep Dijkstra Draisma werkt continu aan oplossingen die zowel technisch als sociaal toepasbaar zijn en de verduurzaming van de bouw kunnen versnellen. “We investeren in DreamHûs omdat we geloven dat we op deze wijze grotere stappen gaan zetten in de energietransitie”, aldus directeur Biense Dijkstra. ”Met dit initiatief heb je de ruimte om buiten bestaande kaders te werken en komen we er vlot achter wat wel en niet werkt; gebaseerd op de ervaringen van de mensen die in de Dreamhûzen wonen. Dat we dit samen doen is logisch. We roepen marktpartijen op om mee te doen!”

Unieke van de bouw

Het unieke van het bouwen van de Dreamhûzen op The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van TU Delft, is dat er daar geen sprake is van bouwregelgeving die het project en de bijbehorende innovaties eventueel in de weg staan. De drie bewoonde woningen met verschillende energielabels vormen een afspiegeling van de Nederlandse woningmarkt. Het plan is dan ook om in dit ‘living lab’ de beste oplossingen uit te testen Dit kan op het gebied van energie, een gezond binnenklimaat, water, warmte, isolatie, ICT, Internet of Things en smart homes. Vervolgens passen we de innovaties toe in de huurwoningen van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland en daarna in de rest van Nederland.

Bouwplaats DreamHûs
Bouwplaats DreamHûs
In samenwerking met