Verduurzaming en restauratie

Stadhuis Sneek, gemeente Súdwest-Fryslân

februari 2020
juni 2020
In opdracht van:
Gemeente Súdwest-Fryslân
Waltakamar

Verduurzaming stadhuis Sneek

De verduurzaming van de oude trouwzaal vormt het slotstuk van het twee jarig durende project Centrale Huisvesting gemeente SWF.  In deze laatste fase is de verduurzaming van de panden aan de Markstraat 7, 9 en 11 (A-bestuur) en de Grote Raadzaal (trouwzaal) in het stadhuis aan de Marktstraat 11 gerealiseerd.

De panden zijn toekomst bestendig gemaakt en er is gekeken naar de monumentale staat van de ruimten.

Het raadhuis dateert uit 1550 en is een rijksmonument. 

 

 

Goudleerbehang

Een uniek onderdeel van de inrichting van de Grote Raadzaal is het goudleerbehang dat in 1763 werd aangebracht, toen de grote verbouwing van het stadhuis gereed was. De historische uitstraling maakt het gemeentehuis een geliefde trouwlocatie.

 

Om de staat van het behang in de trouwzaal optimaal te houden is het belangrijk om het klimaat in die ruimte op de juiste wijze te reguleren.

Daarom hebben we een luchtbehandelingskast geïnstalleerd. Afhankelijk van de toepassing wordt verse buitenlucht toegevoerd en gefilterd, waarna de lucht verder wordt na-verwarmd of na-gekoeld, ontvochtigd of bevochtigd.

1
2
1

Energielabel A

De renovatie van het monumentale gebouw A-bestuur van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft als belangrijkste resultaat energielabel A behaald.

In de oude situatie waren sommige delen nog voorzien van enkel glas en de bouwkundige schil was verouderd. Verder werd er gestookt op gas en was er geen ventilatie aanwezig. 

 

Wij hebben ervoor gezorgd dat de bouwkundige schil daar waar mogelijk een upgrade heeft gekregen en het gebouw is nu volledig gasloos. Het verwarmingssysteem is deels aangesloten op de warmtepomp van fase 1 aan de overkant van de straat. Zelfs de verlichting is nu regelbaar en energiezuinig.

 

1
2
3

Innovatieve toepassingen

Om het eerder genoemde goudleerbehang te behoeden van schade als gevolg van licht is er voor gekozen om de bestaande houten shutters volledig elektrisch bedienbaar te maken. De shutters sluiten automatisch wanneer de zon er op schijnt en andersom blijven ze open bij bijvoorbeeld bewolkt weer. Een slimme toepassing waarbij moderne technieken naadloos geïntegreerd worden in de bestaande oude elementen.

 

In combinatie met de eerder genoemde luchtbehandelingskast is de opdrachtgever in staat de monumentale staat van de ruimten in optimale conditie te behouden.

shutters buitenkant
shutters