Boswijk Vlieland: 36 woningen, 7 zorgstudio's en een welzijnsgebouw

juni 2020
juli 2022
In opdracht van:
Gemeente Vlieland
In samenwerking met:
TWA Architecten

Nieuwbouw Boswijk Vlieland

Op initiatief van gemeente Vlieland wordt Boswijk volledig aangepakt om voorzieningen voor ouderen te combineren in één woonbuurt.

Vrijdag 21 februari 2020 zetten Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum en wethouder De Ruijter van de gemeente Vlieland de handtekeningen onder de aannemingsovereenkomst voor de realisatie van de wijk.

 

Eerst wordt in de voortuin van het huidige zorgcentrum De Uiterton een zorgvilla gebouwd, met zeven studio’s voor langdurige zorg. Wanneer de zorgvilla gereed is verhuizen de bewoners uit de Uiterton daarheen en kan de Uiterton worden gesloopt. Daarna verrijzen op het terrein 36 woningen voor senioren en een welzijnsgebouw.

 

 

1

Energieneutraal

De gebouwen zijn energie-neutraal en worden verwarmd (en in de zomer gekoeld) door middel van een collectief warmtepomp systeem met gesloten bronnen. De warmtepompen hebben een totaal vermogen van 200 KW en zijn vooraf geprefabriceerd. 

 

Op de foto's is te zien hoe de componenten in de technische kelder van de villa worden gehesen. In totaal worden er 28 gesloten bronnen aangebracht en verspreid over het terrein om het systeem te voorzien van warmte- en koelte. Om een goed inzicht in het energieverbruik te krijgen wordt elke warmtepomp en afnemer bemeterd. 

Boswijk

Bouwen met ambitie

De bouw van deze nieuwe wijk is een enorme stap voor een kleine gemeente als Vlieland, die zelf de bouwopdracht gaf voor dit ambitieuze project. De investering daarvoor beloopt bijna twee maal de jaarbegroting van de gemeente en komt vrijwel zonder subsidies van buitenaf tot stand. De planning is dat het gehele project uiterlijk medio 2022 door Bouwgroep Dijkstra Draisma opgeleverd wordt. De verlening van de zorg in de Boswijk en op de rest van het eiland blijft in handen van de KwadrantGroep.

1

Oplevering zorggebouw: fase 1 afgerond

8 januari 2021

Een goed begin van het nieuwe jaar 2021. Op vrijdag 8 januari werd de nieuwe zorgvilla opgeleverd. Dit is fase 1 van de nieuwbouw van Boswijk. Dit is de vervanging van het oude zorgcentrum 'De Uiterton'. 

 

De volgende fase is het slopen van dit oude zorgcentrum, hier starten we binnenkort mee nadat iedereen verhuisd is. Dan bouwen we 36 seniorenwoningen en een welzijnsgebouw. De planning is dat dit allemaal in 2022 opgeleverd wordt.

1
2

DE BOUW VAN DE BOSWIJK OP VLIELAND IS GESTART

17 juni 2020

Wethouder Elsje de Ruijter en directeur Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma onthulden vanmorgen het bouwbord van de nieuwe Boswijk op Vlieland. Hiermee is de bouw officieel gestart.