Nieuwbouw, Design & Build

44 appartementen Spieghelbuurt, Alkmaar

juni 2020
juni 2021
4172 m²
In opdracht van:
Woonwaard

Nieuwbouw 44 appartementen Spieghelstraat, Alkmaar

Aan de Spieghelstraat in Alkmaar hebben wij een appartementencomplex met 44 duurzame, sociale huurappartementen gebouwd. Het betreft een Design & Build opgave waarbij wij verantwoordelijk waren voor zowel het ontwerp als realisatie. 

 

Het appartementencomplex bestaat uit vier bouwlagen met lift. De 40 driekamer appartementen hebben een omvang van ongeveer 65m2. De overige vier eenkamer studio's zijn ca. 30m2 groot. Op eigen binnen terrein worden 42 parkeerplaatsen aangelegd. 

 

Het nieuwe gebouw is bijna energieneutraal en wordt niet aangesloten op het gasnet. Door middel van zonnepanelen wordt energie opgewekt om zo de appartementen te voorzien van elektriciteit. De appartementen worden aangesloten op het warmtenet van HVC. Het warmtenetwerk van HVC is ruim 30 kilometer lang en ligt in Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk. Inmiddels zijn ruim 6000 woningen en bedrijven aangesloten op het warmtenet. In 2017 is het warmtenet in Alkmaar zelfs uitgeroepen tot het duurzaamste netwerk van Nederland.

Mei 2021: De laatste fase van de bouwpilot van Woonwaard aan de Spieghelstraat in Alkmaar is van start gegaan.
Mei 2021: De laatste fase van de bouwpilot van Woonwaard aan de Spieghelstraat in Alkmaar is van start gegaan.

Besparing CO2 door circulair bouwen

De nieuwbouw van 44 appartementen is het eerste pilot project van Woonwaard op het gebied van circulair bouwen. Dit houdt in dat de producten die tijdens de bouw worden gebruikt, kunnen worden hergebruikt in een nieuw product of als grondstof kunnen dienen. Er zitten in het project tal van circulaire toepassingen, soms zichtbaar, soms ook niet zichtbaar. In totaal wordt door deze toepassingen in het gebouw in 25 jaar 1.660 ton CO2 bespaard. Dat staat gelijk aan 2.525 retourvluchten Schiphol-Moskou.

 

Het beton dat wordt gebruikt voor het appartementengebouw is samengesteld met meer dan 50% hergebruikt materiaal. Dat levert 80% materiaalbesparing op (270 ton CO2). Ook worden de galerijen uitgevoerd in hout in plaats van beton.  

Voor de gevels worden keramische steenstrips toegepast. Dat levert 78% materiaalbesparing op (186 ton CO2). Het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt in de gevels is van cellulose, vervaardigt uit oude kranten. Het bestaande elektriciteitshuisje hebben we niet gesloopt maar is behouden en verwerkt in de entree. Die heeft daardoor een bijzondere uitstraling gekregen.

Recyclebare zonnepanelen en waterbesparing

Het dak van het gebouw is bedekt met dakbedekking, deels gemaakt van hergebruikte dakbedekking. Ook voor de gevelbekleding en bestrating worden ‘tweedehandse’ bouwmaterialen hergebruikt. Verder zijn circulaire zonnepanelen geplaatst in plaats van standaard panelen. Deze panelen gaan langer mee en zijn beter recyclebaar, terwijl de werking gelijk is aan de standaard panelen.

 

Daarnaast wordt er jaarlijks in de appartementen 1.400 m3 leidingwater bespaard doordat de toiletten doorgespoeld worden met opgevangen regenwater. Het regenwater dat op het terrein valt, wordt niet via het riool afgevoerd, maar infiltreert langzaam in de bodem. 

De mens voorop

Het comfort en de gezondheid van de mens staat hoog in het vaandel bij dit project. De mens staat voorop. Het gebouw en de omgeving leveren een actieve bijdrage aan het creëren van een gezonde en veilige leefomgeving voor de (toekomstige) bewoners.

 

Met de woningen aan de Spieghelstraat wil Woonwaard tegemoetkomen aan het woningtekort in Alkmaar. In heel Nederland groeit de woningnood en de regio Alkmaar is er geen uitzondering op. De woningmarkt rond Alkmaar is de laatste tien jaar niet zo krap geweest.

Oplevering Spieghelstraat

30 juni 2021

De wc doorspoelen met regenwater in een gebouw gemaakt van hergebruikte materialen, hoe is dat om in te wonen? De kersverse huurders van de 44 nieuwbouwappartementen aan de Spieghelstraat in Alkmaar gaan het ervaren. Zij ontvingen de sleutels en vierden dit op gepaste wijze samen met Woonwaard, Bouwgroep Dijkstra Draisma en gemeente Alkmaar.

 

 

November 2020: de 2de verdieping vloer is gestort, nog 2 verdiepingen te gaan.
November 2020: de 2de verdieping vloer is gestort, nog 2 verdiepingen te gaan.

Starthandeling

Juni 2020

Op donderdag 11 juni is het startsein gegeven voor de nieuwbouw van de 44 appartementen aan de Spieghelstraat. De starthandeling werd verricht door wethouder Paul Verbruggen van de gemeente Alkmaar. De eerste van 120 boorpalen is daarmee de grond in gegaan.

Lees hier het volledige nieuwsbericht.