Nieuwbouw

139 woonappartementen Europapark, Groningen

november 2017
september 2019
In opdracht van:
m2o5 Real Estate
In samenwerking met:
Team 4 Architecten

In het Europapark hebben wij 139 woonappartementen gebouwd. Het project bestaat uit vier woontorens van zeven, zes, vijf en vier lagen die samen Kolenpark vormen. Op de begane grond is er ruimte voor commerciële functies zoals kantoor, horeca en (zorg)dienstverlening.

EUROPAPARK

De nieuwe wijk Europapark biedt in vier deelgebieden mogelijkheden voor wonen, werken, sport en ontspanning. Alles is op een steenworp afstand van de binnenstad en perfect bereikbaar. Wat deze vier gedeelten gemeen hebben is dat wonen, werken en recreëren gecombineerd worden. Bij de ontwikkeling van het kolenpark komen deze werelden letterlijk samen.

ONTWERP

De gevels van de gebouwen zijn gemaakt van zwart- en grijsgetinte metselstenen, in zowel glimmende als matte variant. De stenen zijn in een reliëf opgemetseld. Voor de metselaars was dit nog een hele uitdaging, zij legden terplekke de puzzel!

De vier woontorens lijken erg op elkaar. Toch verschillen ze allemaal net iets wat betreft hoogte en verdeling.

De oranje balkons symboliseren smeulende kolen en verwijzen naar het naastgelegen, zeer herkenbare oranje gebouw, Hete Kolen.

 

De gebouwen zijn aardbevingsbestendig gebouwd, dit betekent dat de constructie zwaarder is dan normaal. Er zijn zo'n 20% meer palen gebruikt en 10 tot 20% meer bewapening. Dit in combinatie met een deel van de oude kolenkelder nog in de grond zorgt voor een enorme fundering.

WARMTESTAD

Kolenpark is na het naastgelegen gebouw Hete Kolen als tweede grote ontwikkeling aangesloten op het collectieve Warmte Koude Opslag (WKO) systeem van WarmteStad. Hiermee worden de gebouwen zonder aardgas verwarmd en dus zeer duurzaam verwarmd en gekoeld. WarmteStad is samenwerking tussen de gemeente Groningen en het Waterbedrijf. Deze duurzame en schone opwekking van energie staat symbolisch in contrast met de geschiedenis van de oude kolencentrale en laat zien welke prachtige technische ontwikkeling we momenteel doormaken.

HOOGSTE PUNT

Het hoogste punt werd op 18 oktober 2018 goed gevierd. ”We doen het niet alleen, we doen het met een hele boel belangrijke partners,” meldt Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg, directeur van TEAM 4 Architecten. Een grote groep bouwlieden en betrokkenen kwamen bijeen, en gingen gezamenlijk op de foto. 

 

Lees het nieuwsbericht hierover.