Restauratie, herbestemming

Blokhuispoort - Bibliotheek

april 2016
december 2016
In opdracht van:
BOEi Amersfoort
In samenwerking met:
TWA Architecten Burdaard

Wij restaureren de voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden. Omdat dit een verzameling is van vele projecten hebben we ze in ons portfolio uitgesplitst. De projecten zijn: het hostel, de horeca, de bibliotheek, het ketelhuis, het Alkovengebouw en de gevelrestauratie en verduurzaming.

 

De Bibliotheek van Leeuwarden is verhuisd van het Beursgebouw aan de Wirdumerdyk naar de Blokhuispoort, in het cellencomplex aan de Keizersgracht om precies te zijn. De bibliotheek wou echter niet achter de dikke gevangenismuren weggestopt zitten. In overleg met de Rijksdienst voor cultureel erfgoed en gemeente Leeuwarden is daarom een deel van het oude gebouw weggehaald om transparantie te creëren. In het nieuwe bouwdeel is veel glas toegepast en er is een uitnodigende patio omheen gekomen. Er is gekozen voor sloop/nieuwbouw in dit gedeelte van de oude gevangenis omdat hier minder unieke bouwkundige elementen aanwezig zijn en het minder historische waarde vertegenwoordigt.

BESTE BIBLIOTHEEK VAN NEDERLAND 2019?

Dbieb is door Bibliotheekblad verkozen tot één van de finalisten voor de verkiezing 'Beste Bibliotheek van Nederland 2019'. De Leeuwarder bibliotheem maakt samen met met Deventer (centrale), Dongen (Theek 5), Harderwijk (Huis van de Stad), Losser ('t Lossers Hoes) en Vught (Petruskerk) kans op de felbegeerde prijs.

Beste bibliotheek van Nederland 2019

De uiteindelijke winnaar van de NBD Biblion Award wordt gekozen door de vakjury en het publiek tezamen. Welke bibliotheek uiteindelijk als winnaar uit de bus zal komen, wordt in april 2019 bekendgemaakt op of rond het Nationale Bibliotheekcongres in de Van Nellefabriek te Rotterdam. Publiek kan vanaf maart stemmen op de website van Bibliotheekblad.

 

De eerste foto is gemaakt door: Gerard van Beek