Nieuwbouw

139 woonappartementen Europapark, Groningen

november 2017
september 2019
In opdracht van:
m2o5 Real Estate
In samenwerking met:
Team 4 Architecten

In het Kolenpark (onderdeel van Europapark) worden 139 woonappartementen gebouwd. In totaal komen er vier appartementencomplexen met op de begane grond ruimte voor commerciële functies zoals kantoor, horeca en (zorg)dienstverlening.

EUROPAPARK

De nieuwe wijk Europapark biedt in vier deelgebieden mogelijkheden voor wonen, werken, sport en ontspanning. Alles is op een steenworp afstand van de binnenstad en perfect bereikbaar. Wat deze vier gedeelten gemeen hebben is dat wonen, werken en recreëren gecombineerd worden. En bij de ontwikkeling van het kolenpark komen deze werelden letterlijk samen.

ONTWERP

De gevels van het gebouw worden gemaakt van zwarte metselstenen in een glimmende en matte variant die in een reliëf wordt opgemetseld. De oranje balkons symboliseren de gloeiende delen en verwijzen naar de naastgelegen zeer herkenbare, oranje gebouw Hete Kolen.

WARMTESTAD

Kolenpark wordt na Hete Kolen als tweede grote ontwikkeling aangesloten op het collectieve Warmte Koude Opslag (WKO) systeem van WarmteStad. Hiermee worden de gebouwen zonder aardgas verwarmd en dus zeer duurzaam verwarmd en gekoeld. WarmteStad is samenwerking tussen de gemeente Groningen en het Waterbedrijf. Deze duurzame en schone opwekking van energie staat symbolisch in contrast met de geschiedenis van de oude kolencentrale en laat zien welke prachtige technische ontwikkeling we momenteel doormaken.

HOOGSTE PUNT

Het hoogste punt werd op 18 oktober 2018 goed gevierd. ”We doen het niet alleen, we doen het met een hele boel belangrijke partners,” meldt Tjalling thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg, directeur van TEAM 4 Architecten. Een grote groep bouwlieden en betrokkenen kwamen bijeen, en gingen gezamenlijk op de foto. 

 

Lees het nieuwsbericht hierover.