Verbouwing faculteitsgebouw Campus Fryslân door Bouwgroep Dijkstra Draisma

Gepubliceerd op 13 november 2017

Verbouwing faculteitsgebouw Campus Fryslân door Bouwgroep Dijkstra Draisma

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft ons de opdracht gegund om het nieuwe faculteitsgebouw voor Campus Fryslân te verbouwen. Het voormalig Beursgebouw in Leeuwarden is onlangs aangekocht door de Groningse universiteit en is op termijn bedoeld voor zo’n 1.000 studenten en medewerkers van Campus Fryslân.

EEN MOOIE SAMENWERKING

‘We hebben vertrouwen in een goede samenwerking met de gekozen aannemer,’ aldus vicevoorzitter Jan de Jeu van de RUG. ’Ze hebben aangetoond veel ervaring te hebben met bouwen in een complexe binnenstedelijke omgeving en we verwachten samen met hen een prachtig faculteitsgebouw voor de studenten en medewerkers van Campus Fryslân te kunnen realiseren.’ 


Onze projectontwikkelaar Tjebbe de Jong is verheugd met dit nieuwe project in de binnenstad van Leeuwarden. “We zijn blij met het gestelde vertrouwen en zien uit naar de samenwerking met de RUG. Het is een bijzondere project en een mooie uitdaging om van zo’n monumentaal pand te revitaliseren tot een universiteitscampus.

MONUMENTAAL GEBOUW, MAAR WEL DUURZAAM

Na de renovatie zal het nieuwe faculteitsgebouw een stuk duurzamer worden. Naast betere isolatie en 362 zonnepanelen op het dak, wordt straks geen gas meer gebruikt. Alles wordt elektrisch (all electric), ook de verwarming. Dit is bijzonder voor een monumentaal gebouw als deze. Met deze aanpassingen kan het gebouw worden verduurzaamd van energielabel G naar energielabel C of zelfs B. Zo krijgt Leeuwarden het eerste monumentale, all electric onderwijsgebouw van Nederland. Naast verduurzamingsmaatregelen is in het ontwerp ook fors ingezet om het historische karakter van het gebouw te benadrukken of terug te laten komen.

OVER CAMPUS FRYSLÂN

Het gebouw moet op termijn onderwijs- en onderzoeksruimte bieden aan zo’n 1.000 bachelor-, master- en PhD-studenten en medewerkers van Campus Fryslân, de nieuwe faculteit van de RUG. De thema’s van onderwijs en onderzoek van de faculteit zijn allemaal geïnspireerd door de 17 VN-doelstellingen voor een duurzame, rechtvaardige en veilige wereld. De meeste masterprogramma’s zijn al begonnen. Vanaf september 2018 starten ook de nieuwe bacheloropleiding Global Responsibility & Leadership en de masteropleiding Sustainable Entrepreneurship.

 

Aan de realisatie van het ontwerp hebben de volgende partijen meegewerkt:
J.O.N.G architecten Lemmer
Mul BV Gouda
W2N Engineers BV Drachten
Van der Weele Groningen