Stemmen: Groninger Architectuurprijs2020

Gepubliceerd op 18 augustus 2020

Stemmen: Groninger Architectuurprijs2020

Wij weten als geen ander hoe belangrijk een goed ontwerp is. Zonder architecten kunnen we dat niet realiseren. In de gemeente Groningen is een architectuurprijs in het leven geroepen om de architecten verdiend in het zonnetje te zetten. De Groninger Architectuurprijs is dé prijs voor een goed ontwerp in de gemeente Groningen. De prijs vraagt aandacht voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving en het belang van een zorgvuldig ontwerp. Vanaf vandaag kan er gestemd worden, waaronder op drie projecten die wij bouwden. De gebouwen zijn stuk voor stuk voorzien van een prachtige architectuur.

De Beukenhorst

Woontoren

Vijftig meter hoog, 15 verdiepingen en 60 appartementen. De hoge toren, gevestigd in de Groninger wijk Selwerd, is van veraf niet te missen. Ieder appartement heeft over de volle breedte een balkon. De glazen balustrade is gedeeltelijk voorzien van een geperforeerde plaat. De perforaties zijn een verwijzing naar de luchtfoto van het Selwerderdiepje. De golvende beweging van de platen verwijzen naar de vorm van de Wierden.

 

Architect: Oving Architekten

 

Molukkenstraat

Portiekwoning

Twee appartementencomplexen voorzien van een rijke architectuur die de buurt kenmerkt: de Molukkenstraat in Groningen. Net als de bebouwing in Amsterdamse School-stijl in de Indische Buurt en de Korrewegwijk zitten de blokken vol dieptewerking, ritmiek en detaillering. De detaillering en opbouw zorgen ervoor dat de complexen minder massief aandoen. De metselpatronen en decoratie zijn gebaseerd op traditionele Molukse motieven. 

 

Architect: De Unie Architecten

Kolenpark

Woonappartementen

Vier woontorens van zeven, zes, vijf en vier lagen die samen het Kolenpark vormen. De naam Kolenpark refereert aan de locatie achter de karakteristieke muur, waar vroeger kolen voor de voormalige energiecentrale opgeslagen werden. Dit komt in de architectuur terug. Zo zijn de gevels gemaakt van zwarte, glimmende en matte bakstenen, in reliëf gemetseld. De oranje balustrades van de balkons symboliseren de gloeiende delen en vormen visueel een ensemble met het naastgelegen Hete Kolen. Twee van de vier gebouwen komen letterlijk door de oude kolenmuur heen.

 

Architect: TEAM 4 Architecten

Architectuurprijs

Op grond van de inzendingen bepaald de vak- en publieksjury hun winnaars: het beste nieuwe bouwwerk van Groningen. Op 18 september wordt de winnaar bekend gemaakt.