"Se foelen foar ús" informatiepaneel voor Boston W8318

Gepubliceerd op 17 mei 2017

"Se foelen foar ús" informatiepaneel voor Boston W8318

Op 18 mei 1942 stortte de Boston W8318 neer bij het dorp Akkerwoude (tegenwoordig Damwâld). Van de vier inzittenden vonden drie de dood. De werkgroep 'Se foelen foar ús' nam - ondersteund door de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation - het initiatief om informatiepanelen op te richten over de crashes van geallieerde vliegtuigen in de omgeving van Damwâld. Vandaag, exact 75 jaar geleden dat Boston W8318 in Akkerwoude neerstortte, is een informatiepaneel onthuld door de nabestaanden van de bemanning. Bouwgroep Dijkstra Draisma maakt dit initiatief mede mogelijk.

HET VERHAAL

In de late avond van 17 mei 1942 vertrokken vijf Boston jachtbommenwerpers van het Canadese 418 Squadron vanaf het Engelse vliegveld Bradwell Bay voor een patrouillemissie naar militaire vliegvelden in Nederland. Boston W8318 kreeg de opdracht om het Duitse vliegverkeer op de Fliegerhors Leeuwarden te ontregelen. Bij het naderen van het vliegveld werd het toestel door luchtafweergeschut geraakt. Het stortte op 18 mei omstreeks 01.10 uur neer bij het dorp Akkerwoude. Van de vier inzittenden vinden drie - de Mexicaan Sebastian de Mier, de Engelsman Frank Miller en de Canadees William Young - de dood. Zij werden begraven op de algemene begraafplaats aan de Haadwei. De piloot Peter Andersen raakte zwaargewond, maar overleefde de crash. Hij bracht de rest van de oorlog in krijgsgevangenschap door.

LOKAAL BETROKKEN

Wij vinden het belangrijk om ons ook op maatschappelijke wijze in te zetten en ondersteunen daarom diverse lokale verenigingen, evenementen en initiatieven. Dat deze crash in onze directe werk- en woonomgeving heeft plaats gevonden geeft voor ons voldoende aanleiding om dit bijzondere eerbetoon mede mogelijk te maken. Ook (o.a.) ByFrank Grafische Vormgeving, Ensel Staalcontructies en WMR Rinsumageest hebben hier aan meegewerkt.

informatiepaneel voor Boston W8318