RUG Campus Fryslân getransformeerd tot eerste monumentale, gasloze onderwijsgebouw van Nederland

Gepubliceerd op 01 november 2019

RUG Campus Fryslân getransformeerd tot eerste monumentale, gasloze onderwijsgebouw van Nederland

Donderdag 31 oktober was de officiële opening van het voormalig Beursgebouw in Leeuwarden. Op dit moment wordt het door maar liefst 1.000 studenten gebruikt die kleinschalig onderwijs volgen op de campus Fryslân. De campus is onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het prachtige gebouw is nu all-electric en heeft 362 zonnepanelen op het dak. Kenmerkende details zijn nu gecombineerd met nieuwe innovaties.

Officiële opening

Er was een vol programma tijdens de opening met paneldiscussies in de ochtend en in de middag sprekers die allen op verschillende wijze in contact staan met Campus Fryslân. Keynote speakers Prof. Mr. Jaap de Hoop Scheffer en prof. Dr. Patrick Verkooijen waren aan het woord met aansluitend een paneldiscussie. Na de sprekers was het tijd voor de openingsceremonie in de Centrale Hal door Burgemeester Sybrand Buma, voorzitter College van Bestuurd van de RUG Jouke de Vries en gedeputeerde Sander de Rouwe.

Foto: Egbert de Boer
Foto: Egbert de Boer

Eerste monumentale, all-electric onderwijs gebouw van Nederland

Het aanzicht van het rijksmonument is op het eerste gezicht nagenoeg hetzelfde gebleven. Toch is het gebouw een stuk duurzamer geworden. Naast een verbeterde isolatie liggen er op dit moment wel 362 zonnepanelen op het dak! Al deze aanpassingen maken de Campus Fryslân volledig onafhankelijk van gas. Alles is elektrisch, wat zeer bijzonder is voor een monumentaal gebouw als deze. Het energielabel G heeft plaatsgemaakt voor energielabel C/B. Zo krijgt Leeuwarden het eerste monumentale, all-electric onderwijsgebouw van Nederland. Lees meer over het project in ons portfolio.