Nieuwbouw Innovatiecentrum Chemie & Engineering op Campus Groningen vliegend van start met livestream

Gepubliceerd op 29 oktober 2020

Nieuwbouw Innovatiecentrum Chemie & Engineering op Campus Groningen vliegend van start met livestream

Geen bubbels op de bouwplaats, wel een livestream van de start van de bouw van het nieuwe Innovatiecentrum Chemie & Engineering op Campus Groningen voor de campus community en geïnteresseerden. Corona dwong tot inperking van de gasten op de bouwplaats, maar juist door de livestream konden er 125 gasten meegenieten van het event op woensdag 28 oktober. In het nieuwe Innovatiecentrum vestigen zich een aantal innovatieve en onderzoeksgerichte bedrijven: Cliq Swiss, DEMCON, Ducom en MercachemSyncom. Ook biedt het pand ruimte  aan start-ups en R&D door de aanwezigheid van twee open innovatielabs in het pand; Innolab Chemie en Innolab Engineering. 

Aankomst per drone

Nadat een drone aan kwam op de bouwplaats, verzorgde Edward van der Meer, directeur Campus Groningen, het openingswoord. Als host liet Annet de Vree, Ontwikkelmanager Triade, de kijkers kennismaken met vertegenwoordigers van de toekomstige bewoners van het gebouw: Robert Hof van MercachemSyncom, Lars de Groot van DEMCOM, Deepak Halenahally Veeregowda van Ducom, Arjan van Veen en Dietmar Sondermann van CLiQ Swiss en Corina Prent namens Innolab. “We zochten enige tijd terug al mogelijkheden om uit te breiden in Groningen. Het project met Triade en alle andere partners is een prachtige kans om onze uitbreiding te ondersteunen en de bedrijven aan wie we leveren te bedienen, aldus Dietmar Sondermann CEO CLiQ SwissTech"

.

Versterking innovatie verstevigt economie

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol van de provincie Groningen en wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen waren ter plekke aanwezig om de officiële starthandeling te verrichten. In het interview met hen ter plekke benadrukten beide het belang van het nieuwe Innovatiecentrum voor de Campus en de regio: “We zijn ongelofelijk trots op het gebouw wat hier op Campus Groningen verrijst en zijn ervan overtuigd dat dit Innovatiecentrum een bijdrage zal gaan leveren aan het innovatieve programma wat we hier in de regio met elkaar hebben. We wensen de initiatiefnemers en allen die hierbij betrokken zijn dan ook veel succes. We zullen ongetwijfeld nog veel van hen horen”.  

 

Het event werd afgesloten met een digitale tour door het toekomstige gebouw onder leiding van architect Janpiet Nicolai van CODEX Architectuurstudio, ontwerper van het nieuwe pand. Tijdens een live Q&A konden de belangstellenden hun vragen over het nieuwe gebouw stellen aan de architect en Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma. 

Ontwikkeling, bouw en planning

Investeerders in het nieuwe gebouw zijn Triade Real Estate, de Rabobank, SNN, provincie Groningen, RUG Holding, Investeringsfonds Groningen (beheerd door de NOM) en Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het nieuwe Innovatiecentrum is het eerste project dat mede tot stand komt dankzij het onlangs gelanceerde Campus Community Fund.

 

In totaal beslaat het nieuwe pand ca. 5.000 m2. Het gebouw is uiteraard gasloos en uiterst duurzaam. Dit komt mede door de inzet van luchtwarmtepompen, PV panelen en een hoogwaardige klimaatschil. Voor ontwerp, realisatie en bouw tekenden CODEX Architectuurstudio, Bouwgroep Dijkstra Draisma, ITBB, ingenieursbureau atb Wassenaar en Draaijer en partners. Volgens de planning nemen eind volgend jaar de gebruikers hun intrek in het nieuwe pand. 

Bekijk ook:

Nieuws Gepubliceerd op 25 november 2020 Duurzaamheidsprijs Wonen 2020