Nieuwbouw en verduurzaming centrumgebied Camping Stortemelk, Vlieland

Gepubliceerd op 18 juni 2021

Nieuwbouw en verduurzaming centrumgebied Camping Stortemelk, Vlieland

veiliger, aantrekkelijker en natuurinclusief

Het centrumgebied van Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland is hard aan vernieuwing toe en ondergaat daarom de komende jaren een flinke metamorfose. De totale vernieuwing en verduurzaming van het centrumgebied wordt in verschillende fases uitgevoerd. Bouwgroep Dijkstra Draisma is door opdrachtgever Stichting Rekreatiebelangen Vlieland geselecteerd om de eerste fase van het omvangrijke plan in bouwteam uit te voeren.

Impressies: Studio Brand|Vries
Impressies: Studio Brand|Vries

Het centrumgebied van Kampeerterrein Stortemelk bestaat uit een aantal gebouwen die inmiddels afgeschreven en versleten zijn. In fase 1 zal de zwaar verouderde kampwinkel met bijgebouwen gesloopt worden en plaatsmaken voor een nieuwe supermarkt, voorzien van een koffiecorner.

 

Ook de nieuwbouw van logiesgebouw ‘de Nulck’ is onderdeel van de opdracht. De nieuwe versie van het personeelsgebouw krijgt een eetzaal voor 120 vakantiekrachten en op de eerste verdieping worden dertig slaapplekken gerealiseerd. In het hoogseizoen doet dit gebouw dienst als huisvesting voor het seizoenspersoneel. In de winter kan dit gebouw ook als hostel gebruikt worden.

Daarnaast komen er een viertal studio’s en een eengezinswoning van de stichting of organisaties elders op het eiland.

Een flinke klus

Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat de werkzaamheden uitvoeren in bouwteam samen met W2N Engineers, Bureau 1232, Noorman Bouwadvies en de twee architectenbureaus Studio Brand|Vries en atelier Boekhout. Pranger-Rosier is verantwoordelijk voor de installaties.

 

“Het wordt een prachtig maar ook spannend project. In een periode van een minder dan een half jaar moeten een supermarkt, een bedrijfswoning, vier studio’s en een personeelsgebouw worden gerealiseerd en voor de zomer van 2022 moet het hele project af zijn.” Aldus Jan van der Veen, directeur van Kampeerterrein Stortemelk.

 

Sinds Jan in 2000 op Stortemelk begonnen is, heeft het toenmalige Bouwbedrijf Dijkstra vele gebouwen op het terrein onder handen gehad. Zo zijn onder andere alle toiletgebouwen op het terrein gebouwd of verbouwd, is er een bedrijfswoning gerealiseerd, zijn diverse verbouwingen aan het centrumgebouw De Bolder verricht en werd een aanbouw van het personeelsgebouw geplaatst. “De samenwerking verliep altijd in goede harmonie en nu ook. Wij kijken uit naar een vruchtbare en succesvolle samenwerking. Het overleg verloopt in ieder geval al erg plezierig.”

Innovatieve verduurzaming

Met de vernieuwing van het centrumgebied wordt op verschillende manieren invulling gegeven aan duurzaamheid. Het nieuwe gebouwencomplex is all-electric en voorzien van een innovatief installatie- en energieconcept. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van moderne warmtepomptechniek in combinatie met zonnepanelen. Dit alles maakt dat Stortemelk een flinke stap zet in de verduurzaming van het kampeerterrein.

Veiliger, aantrekkelijker en natuurinclusief

Met het nieuwe plan wordt het centrumgebied verbonden met bos en duin. “Er worden duinen tegen de gebouwen aangelegd, er komt een natuurspeelplaats voor kinderen en eilanden met groen op het centrale plein. Daarvoor zoeken we de samenwerking met Staatsbosbeheer.” Aldus architect Yolande de Vries van Studio Brand|Vries. “De natuur wordt daarmee onderdeel van het plein en de beleving daarvan. Voor de gebouwen wordt gewerkt met zo veel mogelijk natuurlijke materialen, wat ook een belangrijk onderdeel van de uitstraling is”.

 

De bouw zal naar alle verwachting in het najaar van 2021 van start gaan. De oplevering staat gepland in april 2022.