"Links presteren, rechts generen" Blog Cobouw Biense Dijkstra

Gepubliceerd op 08 januari 2020

"Links presteren, rechts generen" Blog Cobouw Biense Dijkstra

Het jaar 2019 eindigde voor mij persoonlijk erg bijzonder door als bouwpersoon van 2019 door het publiek en de redactie van Cobouw gekozen te worden. Nogmaals dank wanneer u op mij heeft gestemd. Nog meer dank wanneer u ook samen met ons alles op alles zet voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

We zijn zelfs nog live op zender bij BNR radio geïnterviewd op 27 december. We waren van plan van alles te vertellen, maar het interview verliep dermate vlot dat het uurtje voorbij vloog.  We wilden de nieuwe BENG-norm nog aan de kaak stellen, maar kwamen hier door tijdgebrek domweg niet meer aan toe.

Want enige versimpeling van de discussie rondom deze norm maakt het soms ook wat tastbaarder. Vergelijken zal hier aan bijdragen, ondanks dat we de verschillen kennen tussen de oude rekenregels (NEN7120) en de nieuwe rekenregels (NTA8800). We weten dat we ons op glad ijs begeven, maar doen hierbij toch een poging:

·         BENG 1: energiebehoefte thermische warmte 65 kWh/m2. Onze Droogstapelwoning (DSS woning) 25 kWh/m2.

·         BENG 2: primaire fossiele energie 50 kWh/m2 (COP warmtepomp, opwek zonnepanelen, et cetera). Onze DSS woning < 0 kWh/m2 (lucht water warmtepomp en 12 zonnepanelen).

·         BENG 3: aandeel hernieuwbare energie (duurzame opwekking) 40%. Onze DSS woning 130%.

Nu zult u zeggen: jullie zijn hier jullie fantastische DSS woning aan het promoten en dus is het eigenbelang. Dat klopt, maar wat we feitelijk vooral willen zeggen is dat die BENG-norm voor nieuwbouw geen hogere wiskunde is en dat we met een matig presterend gebouw dus nog prima aan de norm kunnen voldoen. De prikkel om te vernieuwen ontbreekt en naar onze bescheiden mening is het een concessiemodel dat 30% ambitieuzer had gemogen, maar vooral ook had gekund.  Waarom geven we die prikkel niet mee aan de branche, zodat iedereen weet wat de opdracht is en je daarmee juist innovatie stimuleert. De (voornaamste) reden kennen we: doordat op 1 juli 2018 de verplichte aardgasaansluiting is komen te vervallen en de warmtepomp duurder is dan de cv-ketel, is de overheid bang om de eisen ambitieuzer te maken. De mogelijke consequentie is namelijk dat de prijzen nog verder omhoog gaan. Ze gaan alleen voorbij aan één belangrijk aspect: de eisen moeten wel minimaal gelijk staan aan het bouwen van comfortabele woningen binnen het werkgebied van de warmtepomp. En daarvoor moet de warmtevraag toch echt lager dan 65 kWh/m2.

We moeten nu met veel betere producten, die toekomstbestendig zijn, concurreren met iets betere producten dan die we gewend waren (en waarvan de beloofde prestaties wellicht niet eens kloppen). Dat is domweg een oneerlijke strijd. De opdrachtgever ervaart veiligheid bij een theoretische norm, die enerzijds veel te weinig ambitieus is gesteld en anderzijds direct weer de maximale prestatie gaat worden van wat er geleverd gaat worden. Stap je in een verbouwde VW golf die elektrisch is gemaakt met een praktische actieradius van maximaal 100 kilometer, of prik je daar doorheen en durf je een Tesla Model 3 te kopen?

Links lullen en rechts vullen is bij ons verworden tot links presteren en rechts generen. Een norm is maar een norm, dus blijf innoveren en de lat hoog leggen. Uiteindelijk hopen we dat iedereen in de branche hiermee aan de slag gaat, zodat we de fruitmand van de opdrachtgevers niet blijven vullen met appels en peren.