Internationale Vrouwendag, ook bij Bouwgroep Dijkstra Draisma! Maak kennis met (bouwvrouwen) Sytske, Marijke en Angela

Gepubliceerd op 08 maart 2019

Internationale Vrouwendag, ook bij Bouwgroep Dijkstra Draisma! Maak kennis met (bouwvrouwen) Sytske, Marijke en Angela

Vandaag is het Internationale Vrouwendag: de ideale dag om onze vrouwelijke collega’s eens in de spotlights te zetten. De 47 vrouwen vertegenwoordigen ruim 13 procent van het totaal aantal werknemers bij Bouwgroep Dijkstra Draisma. Dit is het hoogste percentage ooit, én ligt zo’n 4 procent boven het landelijk gemiddelde! Maar hoe houden de vrouwen zich staande in de bouwwereld? Wat maakt hun werk nou eigenlijk zo leuk? En hadden ze altijd al een passie voor de bouw? Vandaag vertellen Sytske, Marijke en Angela waarom juist zij voor dit werk hebben gekozen, vanuit drie verschillende functies.

SYTSKE, PROJECTADMINISTRATEUR BIJ BOUWGROEP DIJKSTRA DRAISMA

Al heel wat jaren is Sytske werkzaam bij de bouwgroep als administratief medewerker. In het verleden hield ze zich bezig met de afdeling crediteuren, maar tegenwoordig is ze werkzaam op de afdeling projectadministratie. Ze is als stagiaire begonnen in de bouwsector en is daarna aangenomen als vaste kracht. "Mijn eerste stage bij Bouwgroep Dijkstra Draisma is mij erg goed bevallen. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat ik na mijn tweede stage bij de bouwgroep bleef werken. Het bedrijf is altijd op zoek naar nieuwe grenzen, die het kan verleggen en gaat met zijn tijd mee. Dit spreekt me erg aan.”

Internationale Vrouwendag Sytske

MEER VROUWEN IN DE BOUW

Bij Sytske op de afdeling zijn het aantal mannen en vrouwen vrijwel gelijk aan elkaar. “Tijdens mijn werk heb ik veel contact met mijn mannelijke collega’s en partners op de bouw. Mannen maken zaken niet te ingewikkeld en daar hou ik wel van“, zegt Sytske. De bouw heeft de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt volgens Sytske: “Waar wij vroeger nog stapels papier aangeleverd kregen van de bouwers, gaat nu alles digitaal en een stuk sneller. Verder is BGDD enorm gegroeid in het aantal mensen en zijn er nu veel meer vrouwen werkzaam dan vroeger. Er komen steeds meer vrouwelijke stagiaires, die de opleiding Bouwkunde of een andere (technische) studie volgen. Het is goed om te zien dat vrouwen zich steeds meer interesseren hiervoor.”

MARIJKE, WERKVOORBEREIDER BIJ BOUWGROEP DIJKSTRA DRAISMA

Marijke maakte al vroeg in haar leven kennis met de bouw via haar vader en treedt nu in zijn voetsporen. Na haar opleiding hbo Bouwkunde is zij gaan werken als werkvoorbereider. “Voordat ik aan mijn studie Bouwkunde begon, wist ik nog niet echt welke kant ik op wilde op het gebied van werk. Ik heb naast deze studie ook nagedacht over werken in de zorg. Mijn vader is ook uitvoerder bij de bouwgroep en mijn ritjes met hem naar de bouwplaats hebben mij enthousiast gemaakt voor deze sector.”

Internationale Vrouwendag Marijke

WERK VOL UITDAGINGEN

“Ik heb verschillende projecten onder mijn hoede, zoals De Entree in Haarlem, de nieuwe woningen voor WoonFriesland uit onze eigen fabriek en sinds kort ook de klus om de interne verbouwing van de begane grond in Dokkum te monitoren”, zegt Marijke. Bij haar werk komt veel verantwoordelijkheid en ondernemerschap kijken. Marijke staat gelukkig stevig in haar schoenen en heeft een nuchtere kijk op zaken. Dit maakt haar de ideale persoon voor deze functie. “Ik krijg veel uitdaging en vrijheid, daar hou ik van!” Wat volgens Marijke het werk ook leuk maakt, is de goede sfeer. “De teams bestaan uit leuke mensen, waarmee je gezellig een praatje kunt maken.”

ANGELA, RECEPTIONISTE / ADMINISTRATIEF MEDEWERKSTER BIJ BOUWGROEP DIJKSTRA DRAISMA

Angela heeft de Bank- en Verzekeringswezen opleiding gevolgd maar tijdens haar stage werd duidelijk dat dit niet helemaal was wat zij wilde gaan doen. “Na mijn studie heb ik besloten om ergens anders een uitdaging te zoeken. Via via ben ik toen terechtgekomen bij Bouwgroep Dijkstra Draisma. Inmiddels werk ik al zeven jaar met veel plezier als receptioniste en voer ik ook administratieve taken uit.”

Internationale Vrouwendag Angela

BEGRIP VAN DE BOUW

Haar functie is misschien niet direct een bouwfunctie, toch krijgen Angela en haar collega’s zo’n 200 telefoontjes per dag die wel bouw gerelateerd zijn. Verstand van zaken is daarom zeker belangrijk. Gedurende haar tijd bij Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft ze inmiddels veel geleerd over het bouwwezen en elke dag komt daar weer iets nieuws bij! Angela kan zich dus blijven ontwikkelen in haar functie en juist dit vind ze zo aantrekkelijk aan haar werk. “Ik vind het goed om te zien dat er steeds meer vrouwen in de bouw komen werken. Dit zorgt voor een mooie balans in een sector die bekend staat als mannenwereld.”

EN NU JIJ!

Voor de drie dames zijn er genoeg redenen om in de bouw te werken. ”Een baan in de bouw is een baan vol variatie!” zegt Sytske, waarop ze vervolgt: “Omdat er per project gewerkt wordt, zijn de werkzaamheden ontzettend verschillend. Ieder project is anders, waardoor je nooit werkzaam bent in hetzelfde team.” Volgens Angela wordt iedereen gelijk behandeld en ben je altijd in contact met je collega’s. “Het gaat hier niet alleen om contact binnen de kantoren, maar ook contact met de uitvoerders op de bouwplaats.” Voor Marijke is het vooral de uitdaging, die het zo leuk maakt. Marijke: Daarnaast krijg je natuurlijk de kans om ontzettend mooie dingen te bouwen.” De dames moedigen iedere vrouw aan om eens ervaring op te doen in de bouw, en daar zijn wij het natuurlijk volledig mee eens. Benieuwd naar de mogelijkheden bij Bouwgroep Dijkstra Draisma? Neem dan snel een kijkje op onze werken bij pagina.

Internationale Vrouwendag