Grootzeil en fok Dokkumer skûtsje hergebruikt in Swettehûs

Gepubliceerd op 06 september 2021

Grootzeil en fok Dokkumer skûtsje hergebruikt in Swettehûs

DOKKUM – Voorzitter Hylke Heidstra van het Dokkumer wedstrijdskûtsje Ebenhaëzer en burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân overhandigden zaterdag het oude grootzeil en de fok symbolisch aan directeur Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma en Sjoerd Vrieswijk van de provincie Fryslân. Dit zeil wordt hergebruikt in It Swettehûs in Leeuwarden, het circulaire icoon van Friesland.

Volgens Hylke Heidstra past het hergebruik van het grootzeil helemaal in de lijn van de historie van het skûtsje dat meer dan honderd jaar oud is. ,,It grutseil en de fok krije no in nije bestimming. Oars wiene se op de jiskebult bedarre. As bestjoer woene wy ús âld túch graach beskikber stelle oan it sirkulêre gebou’’, stelt Heidstra. Biense Dijkstra was blij met dit gebaar, temeer omdat het de bedoeling is dat het gebouw een nautisch karakter krijgt. Vanuit It Swettehûs worden in de toekomst ongeveer veertig bruggen in Fryslân op afstand bediend. ,,De saneamde ‘brêgewippers' sitte aanst allegear boppe yn it gebou yn in grutte romte. It grutseil brûke we om in aparte romte te meitsjen dy't mei in gerdyn ôfsletten wurdt. Dit gerdyn wurdt makke fan it âlde seil fan it skûtsje Ebenhaëzer. De fok fan it Dokkumer skûtsje wurdt brûkt foar de sinneskermen oan de bûtenkant fan de sintrale hal.’’

Een middag vol ‘pikefel’

De overhandiging van het grootzeil was de aanleiding om een middag te organiseren op het skûtsje dat geheel in het teken stond van duurzaamheid. Voor presentator Sipke Jan Bousema was dit de eerste keer dat hij in actie kwam als ambassadeur van het skûtsje van Dokkum en dat leverde hem naar eigen zeggen regelmatig ‘pikefel’ op. Sytse van der Werf, wiens vader op dit skûtsje is geboren, verwees naar de historie van het schip. ,,Us famylje libbe hiel duorsum op it skûtsje. Alles barde mei in kroade en in skepke en der kaam gjin motor oan te pas. Se farden op de wyn en as dat net slagge, lutsen se it skip. Winters leinen se stil. Dan koene se neat en fertsjinnen se gjin jild. Alles waard trije kear brûkt’’, vertelt Sytse van der Werf die samen met voorzitter Hylke Heidstra het skûtsjelied ten gehore bracht op het dek van het schip met de bemanning – in het nieuwe blauwe tenue-  als achtergrondzangers. Daarmee was een nieuw duo geboren: Sytse en Hylke van de Ebenhaëzer.

Skûtsjegedicht van Geart Tigchelaar

Bijzonder was het gedicht dat streekdichter Geart Tigchelaar speciaal had geschreven over de betekenis die het hergebruik van het grootzeil met zich meebrengt voor de toekomst. ‘It grutseil in twadde libben yn it Swettehûs dat net wyn mar sinne heint en as in roer de koers oanjout dêrt’it yn ‘e takomst hinne moat.’ Zo eindigde hij zijn gedicht. Tot slot hesen de hoofdsponsors – Romke Alle Wielstra van Hekstra Bedrijven en Sjoerd Wiersma van Wiersma Installaties – de fok samen met de burgemeester. Het Dokkumer wedstrijdskûtsje is nog tot en met 11 september te bewonderen bij de Zijl in de historische binnenstad van Dokkum. Op 10 september is het skûtsje Ebenhaëzer het decor van de Karavaan van de Vriendschap. Journalist Simon Vuyk en troubadour Bruno Rummler brengen dan gezelligheid op het skûtsje door middel van muziek en aandacht voor de verhalen van elkaar.