Lisdodde: circulair isolatiemateriaal

Samen met lokale partners van Better Wetter ontwikkelen wij isolatiemateriaal van de 'sigarenplant' lisdodde. Een lokaal en natuurlijk product dat helpt de circulariteit van gebouwen verder te vergroten en bovendien de natuur versterkt: dubbel duurzaam.

Lof voor lisdodde

Lisdodde isolatiemateriaal: 100% duurzaam!

Veengebieden in Noord-Friesland hebben te maken met bodemdaling. Een laag waterpeil van veengebieden is hier het gevolg van. Het verbouwen van lisdodde gaat dit probleem tegen. 

 

Bij het oogsten van lisdodde wordt de steel en de bloem meegenomen. De wortel laten we zitten, zodat daar het volgende jaar weer een nieuwe plant uit kan groeien. De steel bevat hele kleine kamertjes die bestaan uit stilstaande lucht, waardoor een natuurlijk isolerende werking ontstaat. De pluizige bloem zorgt voor structuur. 

 

Na het oogsten blijft er een baal over. De baal wordt gedroogd en is daarna klaar om als isolatiemateriaal te dienen.

Steel
Sigaar
Lisdodde

Een lokaal product

Het grote voordeel van lisdodde is dat het regionaal verbouwd en gebruikt wordt. In de toekomst willen we dat optimaal benutten door per regio te kijken welke materialen er beschikbaar zijn en deze te gebruiken als isolatiemateriaal.

 

Voor Friesland betekent dit: lisdodde!

 

De voordelen van lisdodde isolatiemateriaal

  • Minder bodemdaling
  • Minder CO2 uitstoot
  • Goed voor de biodiversiteit
  • Levert bruikbare grondstoffen op
Buidelmees
Tjeerd Veenhoven   - 1

Tjeerd Veenhoven

"Lucht isoleert, daarom bouwen wij de huizen met spouwmuren en isolatiemateriaal. Het leuke is dat deze plant uit zichzelf die eigenschappen al heeft. Dus het is eigenlijk heel logisch dat je dit materiaal dat lokaal groeit ook gaat gebruiken als een duurzaam isolatiemateriaal voor de toekomst."

 

Tjeerd Veenhoven - Industrieel ontwerper

Ernst Oosterveld   - 1

Ernst Oosterveld

''Omdat de bodem niet inzakt voorkomen we verdere CO2 uitstoot. Planten en verscheidende vogelsoorten zijn gediend bij die lisdodde als leefomgeving."

 

Ernst Oosterveld - Ecoloog Altenburg & Wymenga

Coen Verboom   - 1

Coen Verboom

''Als Bouwgroep Dijkstra Draisma vinden wij het heel belangrijk om bij te dragen aan een duurzame bouw en een duurzame toekomst. Daarom zien wij lisdodde als bouwmateriaal als een hele mooie kans.''

 

Coen Verboom - Bouwgroep Dijkstra Draisma Innovatie

Maryleen Blaauw  - 1

Maryleen Blaauw

''Door het materiaal lokaal te verbouwen en te gebruiken stimuleren we de lokale en circulaire economie en dat doen we met z'n allen.''

 

Maryleen Blaauw - Gemeente Noardeast-Fryslan en Dantumadiel

Bowinn campus

Onderzoek door Bouwgroep Dijkstra Draisma

Op de Bowinn campus Noordoost Fryslân wordt getest met lisdodde als isolatiemateriaal. Hier onderzoeken we onder andere de Rc waardes (isolerende waarde), vocht- en schimmelbestendigheid en inzakking. De lisdodde wordt in de spouw geblazen van testwanden.

 

Bowinn is gericht op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten op het gebied van industrieel, gasloos en circulair bouwen. Kennis en innovatie komt hier samen. Bouwcampus Noord-Nederland, die in Dokkum is gevestigd, is een initiatief van het Kennis- en Innovatiehuis Noordoost Fryslân (KEI-NOF) en Bouwgroep Dijkstra Draisma.

 

In samenwerking met

Logo's samenwerking